Solen är tillbaka efter ruskvädret

Publicerad 2015-05-16

Nu stiger temperaturen upp till 20 grader

Än har vi några gråa dagar att vänta men i slutet av veckan kommer värmen tillbaka och kan krypa upp mot 20 plusgrader.

Härda ut några dagar till i ruskvädret.

Från och med torsdag stabiliseras det ostadiga vädret.

Då kan det bli upp till 20 grader på sina håll i Götland och Svealand.

Ett lågtryck över Finland förstörde vädret i långhelgen som vi fortfarande är ­inne i.

– Är det lågtryck över Finland sveper nordliga vindar in över Sverige och Skandinavien och gör vädret ­kallare, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Varannandagsväder

I Götland och Svealand har temperaturerna den ­senaste tiden pendlat mellan 10 och 15 grader och i Norrland mellan 5 och 10.

– Det har varit lite varannandagsväder med moln och regn och där solen ­tittat fram ibland. Men temperaturerna har ändå varit rätt normala för maj, säger ­Martin Hedberg.

Den försmak vi fick av ­tidig och varm vår i slutet av april – i värmländska Arvika­ noterades 22 grader – ställer till det för oss när vi nu huttrat i blåst och regn. ­Under snart en veckas tid har vi bara fått korta glimtar av sol.

– Det gör att det känns kallare än vad det i själva verket är. Det har varit ganska normala temperaturer för maj, säger Martin Hedberg.

”Solen börjar verka”

Men innan värmen kommer ska vi alltså pinas lite till.

I kväll och natten mot söndag sveper ett lågtryck in över västkusten. Det fortsätter sedan österut över landet innan det drar sig norrut. Räkna med mulet och regn över stora delar av Sverige men kanske lite sol i Norrland.

– Fram till och med onsdag ser det ostadiga vädret ut att fortsätta. Sedan stabiliseras det under torsdag-fredag. Då blir det varmare när solen börjar verka, ­säger Martin Hedberg.

Vad kan vi då räkna med för temperaturer?

– I stället för 10-15 i Götaland och Svealand kan det bli 15-20. Och i Norrland 10-15 i stället för 5-10. Men om det sedan stannar vid 17-19, det är för ­tidigt att ­säga.