Spanska Katalonien röstade om självstyre

Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-09-27

Statsvetare: Ett ja kan få stora konsekvenser

Ja-sidans ledaren Artur Mas utropade sent i kväll segern som deras.

Men Kataloniens självständighet står på spel trots att partierna som vill skiljas från Spanien fick majoritet.

– Det kan få stora konsekvenser och det är ett ödesval i någon mån, säger Jakob Lewander, statsvetare med särskilt fokus på spansk politik.

Vallokalerna i Katalonien öppnade tidigt på söndagsmorgonen. 5,4 miljoner röstberättigade invånare skulle avgöra framtiden för regionen i nordöstra Spanien.

Även om det formellt är en omröstning om platserna till Kataloniens parlament har valet närmast kommit att bli en folkomröstning i den känsliga frågan om att skiljas från övriga landet eller inte. Det har inför omröstningen kallats för ett ödesval.

När rösterna var räknade sent natten mot måndag hade alliansen Junts pel sí (tillsammans för ja) bestående av republikanska vänstern, miljöpartier samt det liberala nationalistpartiet CDC 62 säten i parlamentet.

”Kräver att de accepterar”

De samlar tillsammans med vänsterradikala CUP en solid majoritet med 72 av 135 parlamentsplatser. Däremot fick partierna inte en majoritet av rösterna, utan landade på 47,8 procent.

Det är inte givet i nuläget om Katolonien kommer gå vidare mot självständighet.

CUP har tidigare sagt att de bara skulle gå med om separatistpartierna tillsammans får mer än 50 procent av rösterna, skriver AP.

Kravet: Acceptera segern

Men Artur Mas räknade trots vissa frågetecken in resultatet som en seger.

– Som demokrater var vi beredda att acceptera ett nederlag. Nu kräver vi att de accepterar en seger för Katalonien och en seger för ja-sidan, säger han enligt AP.

Vid en ja-seger har de lovat att inleda en process som inom 18 månader, alltså senast 2017, ska leda till självständighet.

Spänd stämning

Precis som alla regioner i Spanien har Katalonien redan ett långtgående självbestämmande. Men det är inte fullständigt och frågan om ett fullkomligt självstyre är en stor politisk fråga.

Styret i Madrid, nobelpristagaren Mario Vargas Llosa, EU-kommissionen och Barack Obama är några av de som lyft ett varnande finger inför konsekvenserna av ett självstyre.

Stämningen inför dagens val har beskrivits som spänd – ekonomiskt kaos kan vänta. Det varnar Spaniens centralbank för och hävdar att Katalonien kan tvingas lämna euron. EU-kommissionen har dessutom meddelat att en självständig region inte kan förvänta sig att bli en del av unionen. Det innebär att Katalonien skulle stå utanför EU:s inre marknad, vilket kan få stora och kostsamma konsekvenser.

”Ganska kreativ klubb”

– Självklart kan det bli ett problem med hur de ska göra med euron. Men också vad det betyder att inte längre ha en garanti från Europeiska centralbanken. Det innebär massor, men frågan är också vad det innebär för EU att Katalonien inte längre är en del av unionen. Men EU är en ganska kreativ klubb och självständighetsopinionen tycks lita på att europeiska ledarskapet kliver fram när det väl gäller, säger Jakob Lewander som är statsvetare med särskilt fokus på spansk politik och verksam vid Svenska institutet för europeiska studier.

Försämrad relation

Betydelsen av valets utgång ökar med anledning av vad som pågår i övriga Europa, resonerar Lewander.

– Detta kommer mitt i kristider där EU håller på att arbeta på många fronter för att hålla samman unionen och samarbetet, säger han.

I undersökningar inför valet har opinionen visat på ett jämnt stöd för ja- respektive nejsidan. Junts pel sí har ett litet försprång.

– Det är väldigt spännande, säger Lewander.

Varför är ja-sidan för ett självstyre?

– Det handlar om pengar och att de vill ha kontroll över sin kassa. Det grundar sig i två åtskilda uppfattningar om vad Spanien är, å ena sidan Katalonien och å andra sidan Madrid och Kastilien. När man skulle förhandla om den juridiska relationen om hur mycket makt regionerna ska ha blev ingen nöjd. Relationen har blivit sämre under den senaste tio åren.

Uppmanar till samarbete

Och varför vill omvärlden inte se ett självstyre?

– För att ingen vill gå in i något där de inte vet vad som ska hända. När det är jobbigt runtomkring och mycket problem att lösa vill man att alla ska sitta stilla i båten. Det råder upplösningstillstånd på flera håll i Spanien, när det gäller partissystemen över huvud taget till exempel. Många har riktat ord till spanska regeringen som uppmanar till samarbete och samtal med Katalonien.

Vad kan ett ja få för konsekvenser?

– Det är svårt att säga. Vinner ja-sidan valet säger de att de ska sätta igång sin utrikesförvaltning och har siktet inställt på självstyre. Ju tydligare valresultatet blir desto klarar konsekvenser kommer detta få.

”Ett ödesval”

Hur kommer det gå?

– Min känsla är, efter att ha följt detta sedan tio år tillbaka, att det blir en justerad majoritet för de två listor som vill ha självständighet. Det kan få stora konsekvenser och det är ett ödesval i någon mån.

Varför beskrivs det som ett ödesval?

– Det kommer att sätta territoriella politiken på kartan mycket mer inför Spaniens nationella val i december. Om katalanerna gör allvar av vad de sagt kommer det angå oss alla. Det tvingar folk på många olika sätt att reagera, säger Jakob Lewander.

En av de rikaste regionerna

Katalonien värnar om sitt eget språk, katalanskan, samt sin egen kultur, identitet och historia. Det finns en väl spridd uppfattning i regionen att centralmakten i Madrid diskriminerar katalaner. Det högt industrialiserade Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner med 7,5 miljoner invånare.

Med ekonomiska argument pekar separatister på att regionen, som står för en femtedel av Spaniens BNP och en ännu större andel av landets export, är en stor nettoinbetalare till Spaniens skatteutjämningssystem.

Självständighetsivrarna fick förnyad kraft i samband med underkännandet av Kataloniens nya lag om självbestämmande 2010. Det skedde efter en flera år lång process där lagen redan urvattnats flera gånger.

Följ ämnen i artikeln