Åtta åtal åtalas för rån mot pantbank

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-29

De åtta männen misstänks ha rånat en pantbank i Västerås i juni i år. Männen åtalas för grovt rån. En av dem åtalas även för grov vårdslöshet i trafik.

Männen kom över föremål värda sex miljoner kronor, enligt polisen.

Polisen hade i förväg kännedom om att en eller flera gärningsmän planerade ett rån i Västerås. Därför fanns flera patruller på plats vid händelsen. Bland annat civilklädd polis deltog i gripandet.

"Polisen hade under en längre tid haft en spaningsinsats, där det fanns indikationer på att ett rån skulle kunna komma att ske i Västerås, och hade därför upprättat en insatskapacitet för detta vilket gjorde man kunde finnas på plats när rånarna slog till", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen kom rånarna över föremål till ett värde av ungefär sex miljoner kronor. Bland stöldgodset fanns olika smycken och samlarmynt.

De åtalade männen är mellan 19 och 32 år gamla.

Krockade med kvinna

I samband med rånet krockade en av männen med ett fordon på E18. I fordonet fanns en kvinna och hennes barn. Mannen åtalas därför för grov vårdslöshet i trafik.

Två av männen misstänks ha placerat fotanglar i Västerås i samband med rånet.

Kan finnas fler gärningsmän

Rånet inträffade vid niotiden på morgonen den 4 juni. En av de åtalade männen slog då sönder en fönsterruta vid pantbanken. Fyra personer tog sig sedan in i lokalen, maskerade och beväpnade med en kofot. Under tiden höll en av männen vakt utanför pantbanken.

En man som arbetade för pantbanken blev sedan misshandlad och tvingad att öppna ett låst valv. En kund befann sig i lokalen under rånet. Kunden tvingades lägga sig på marken och blev slagen i nacken, enligt åtalet.

Polisen tror att ytterligare personer deltog i rånet.

Följ ämnen i artikeln