Lurade dödsbon på 56 miljoner kr

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-10

Ligan har dömts till fängelse

En av villorna som ingick i komplotten. Ligan la beslag på en död kvinnas hela förmögenhet.

Med falska testamenten lurade ligan Allmänna arvsfonden på miljonbelopp.

I går dömdes sju av medlemmarna till långa fängelsestraff.

Men ligans huvudman, en 35-årig jurist, är fortfarande på flykt.

Sju av nio åtalade i Testamentsligan dömdes för att ha svindlat Allmänna arvsfonden på 56 miljoner kronor.

Falska testamenten

Den 35-årige huvudmannen arbetade på kammarkollegiets avdelning för allmänna arvsfonden. Där ansvarade han bland annat för att sälja ut dödsbon så att pengarna skulle kunna användas till välgörande ändamål.

I stället är han misstänkt för att tillsammans med en rad medhjälpare ha tillverkat förfalskade testamenten och på så sätt lurat till sig 56 miljoner kronor.

Bland annat kom ligan över ett arv från en förmögen avliden 77-årig kvinna. En 48-årig krogvakt som ett tag var hyresgäst hos den förmögna kvinnan skickade en kort tid efter hennes död ett förfalskat testamente.

Stal allt hon ägde

På så sätt lade ligan beslag på hela hennes förmögenhet – fastigheter i Göteborg och Uppsala, pengar och värdefulla konstverk. Dörrvakten och hans fru bodde i 77-åringens Uppsalavilla fram till att de greps.

Ett anonymt tips ledde polisen på spåren. Den misstänkte huvudmannen hann fly, men hans medhjälpare greps. Juristen är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst. Flera av hans medhjälpare dömdes i går i Stockholms tingsrätt till långa fängelsestraff.

Två personer friades. En 39-årig kvinna som var gift med dörrvakten samt en 56-åring från Örnsköldsvik.

Cirka 600 dödsbon per år går till allmänna arvsfonden

Om en avliden person saknar make eller närmare släktingar och inte har skrivit ett testamente tillfaller egendomen arvsfonden. Runt 600 dödsbon per år avvecklas för arvsfondens räkning och pengarna tillförs fonden. När egendom tillfaller arvsfonden förordnar Kammarkollegiet en god man som företräder fonden vid boutredningen och sköter det praktiska arbetet med boutredningen. Kammarkollegiet företräder arvsfondens intressen och ser till att boet avvecklas på ett riktigt sätt. Pengarna används för stöd till barn, ungdomar och handikappade. Källa: Allmänna arvsfonden