Svenska Frida i London: ’Skulle inte fungera utan alla som är här från EU’

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-07

LONDON. Frida Wiberg, 21, fick nytt jobb i London på några veckor.

Hennes arbetskamrater kommer nästan alla från andra EU-länder.

– Jag tror inte London skulle fungera utan alla som är här från EU och jobbar, säger hon.

Frida har bott och arbetat i London i två år. Hon var här när brittiska folket röstade för brexit.

– Det var närmast en chock, berättar hon. Jag var rädd att jag skulle tvingas flytta från London.

I dag är hon inte lika orolig även om en känsla av osäkerhet ligger och gnager i henne.

– Det är frustrerande att inte veta vad som kommer att hända eftersom de kan påverka min framtid på ett avgörande sätt.

När vi träffades för ett år sedan inför folkomröstningen var det i en lekpark. Då jobbade Frida som au-pair åt en svensk-brittiska familj. Nu ses vi istället på ett café längs hårt trafikerad Edgware Road. Frida jobbar på ett stort lyxhotell på andra sidan gatan.

– Jag kände att det var dags att ta nästa steg och sökte jobb på deras hemsida, berättar hon. Sen gick allt väldigt fort. Efter några dagar blev jag kallad på intervju. En timme efter intervjun blev jag ombedd att komma och provjobba en dag. Direkt efter att jag provjobbat blev jag erbjuden ett fast heltidsjobb trots att de i annonsen bara sökte någon på halvtid.

Processen säger en del om arbetsmarknaden i London. För den som är beredd att ta de jobb som erbjuds så finns det goda möjligheter till anställning. Något många från övriga Europa upptäckt.

– Jag har nästan inga brittiska arbetskamrater, berättar Frida mellan tuggorna av jordgubbskaka. De är från Polen, Spanien och Slovakien.
Hon jobbar som barrista på hotellets egna café.

– Jag älskar kaffe med hade aldrig jobbat med det förrut. Däremot hade jag erfarenhet från McDonalds där jag jobbade extra under gymnasiestudierna.

Lönen är inte särskilt hög, ungefär hundra kronor i timmen. Men Frida får det ändå att gå runt. Hon bor med sex andra i ett hus där hon har ett eget sovrum men delar på kök och badrum.

– Det är inte svensk standard precis men det funkar.

För de dryga 6 000 kronor hon betalar i månaden skulle hon nästan få ett hus hemma i Jönköping men hon vill mycket hellre bo i London.
– Jag kan inte gå ut och shoppa hela tiden eller festa. Jag måste tänka på hur jag spenderar mina pengar.

Valet på torsdag har hon inte så stor koll på. Men hon hoppas att utgången ska gynna de som ändå vill ha någon sorts fortsatt relation med EU.

– Jag tror de kommer att hitta en juste lösning, säger hon hoppfullt. Jag tror inte britterna vill förstöra relation med övriga Europa. Jag hoppas att frågan om EU-medborgare som jobbar här blir en av de första man löser.

Direkt efter brexitomröstningen klagade svenska ungdomar i London över en ny och hårdare attityd från britterna i stan. De skrek rasistiska tillmälen och sa saker som ”vi vill inte ha er här”.

”Vi jobbar hårt”

– Personligen har jag inte blivit trakasserad men jag har hört om andra som råkat illa ut. Det är väldigt tråkigt att folk ska bli attackerade för att ett sånt här beslut går igenom. Jag tror inte britterna begriper att vi inte lever på bidrag utan jobbar hårt.

Men hon har också mött många ungdomar som är väldigt upprörda över att landet ska lämna EU.

– En del skämtar om att de vill träffa någon som har ett EU-pass så att de också kan fortsätta vara medlemmar i unionen.