Dödsdömd alpacka huvudvärk för Boris

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2021-08-09

Domstolar och departement har sagt sitt: alpackan ska avlivas.

Men en växande rörelse kräver att brittiske premiärministern Boris Johnson räddar Geronimo. En rörelse där Johnsons egen pappa ingår.

Geronimo, 6 år, har levt större delen av sitt liv med en dödsdom hängande över huvudets fluffiga ull.

Innan ägaren Helen Macdonald 2017 importerade honom till sin alpackafarm i brittiska Gloucestershire togs ett rutinmässigt PCR-test i hemlandet Nya Zeeland. Resultatet visade att Geronimo inte bar på bovin tuberkulos.

När gårdens nytillskott väl hade engelsk jord under trampdynorna anmälde veterinärassistenten Macdonald honom till ett frivilligt smittspårningsprogram i regi av jordbruksdepartementet.

Ett nytt test genomfördes – denna gång ett hudtest. Utslaget var positivt. Departementets slutsats var skoningslös: Geronimo måste dö.

Alpackan engagerar allmänheten

Sedan dess har Macdonald oförtrutet kämpat för att få beslutet upphävt, och vunnit allt fler anhängare längs vägen.

Alpackans öde har blivit en följetong i brittiska medier och flera höga företrädare för Konservativa partiet – inklusive politiker som inte har jordbruksfrågor på sitt bord – har grillats om sin syn på Geronimofrågan.

Över 100 000 har undertecknat en namninsamling med krav på att premiärminister Boris Johnsson griper in och på måndagen anordnades en stöddemonstration i Londons regeringskvarter.

– Det här kommer att bli en PR-katastrof för regeringen, sade Iain McGill, enligt tidningen Independents direktrapportering, och krävde jordbruksministern George Eustices avgång.

Pappa Johnson ryter till

McGill arbetade tidigare på den brittiska regeringens veterinärmedicinska anstalt och är sedan han hjälpte till att avslöja galna kosjukan ett aktat namn. En annan aktad alpackaanhängare är den tidigare konservativa parlamentsledamoten Stanley Johnson, pappa till premiärminister Boris Johnson.

I en artikel i tabloiden The Sun, där han regelbundet skriver om om naturfrågor, hoppas Johnson den äldre att ”männen från jordbruksdepartement hindras från att utföra sitt absurda, mordiska ärende”.

Geronimorörelsen hävdar att hudtest är anpassade för nötkreatur och kan ge falska utslag. Kravet är ett nytt test med en ny metod.

Men jordbruksdepartementet står – med stöd av flera domstolsutslag – på sig. På torsdag vinner avlivningsbeslutet laga kraft.

”Handlar om mer än bara Geronimo”

Men kanske är sista ordet inte sagt. Independent rapporterar att ett femtiotal djurvänner samlas i Gloucestershire för att bilda en ”fredlig mänsklig sköld” runt Geronimo.

Ägaren Macdonald har också lovat att ”stå i vägen när revolvermännen kommer”.

– Det här handlar om mer än bara Geronimo, säger hon enligt Guardian.

– Det handlar om att stå upp mot en regering som tror att den kan göra precis vad den vill.