V, M och KD i ny uppgörelse: 2,5 miljarder till kollektivtrafiken

Dadgostar: Behöver samlas kring fler frågor

Publicerad 2022-03-29

För två veckor sedan var de överens om sänkta bränslepriser.

Nu går Vänsterpartiet ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna och föreslår en miljardsatsning på kollektivtrafiken.

– Vi befinner oss i en exceptionell situation och måste ha en bred samling kring ännu fler frågor, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.

Bränslepriserna är efter Rysslands invasion av Ukraina på de högsta på åtta år. För två veckor sedan enades V, M och KD om sänkta bränslepriser och förslaget fick stöd av SD och L.

Och nu gör V, KD och M alltså gemensam sak om kollektivtrafiken.

På torsdag lägger partiet, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna ett utskottsinitiativ i finansutskottet.

– Vi är överens med M och KD om att lägga minst 2,5 miljarder kronor på kollektivtrafiken. Det ska gå till att sänka biljettpriser, förhindra ökning av biljettpriser, öka turtäthet och tillgänglighet, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar, Västerpartiets partiledare.

”Familjer ska klara ekonomin”

Hon menar att de höjda priserna inte bara slår mot privatbilister utan även mot kollektivtrafiken. Pengarna är tänkta att skjutas till redan i år.

– Vi ser att priserna höjs på många områden och att kostnaderna ökar. För att alla människor och familjer ska klara ekonomin i slutet av månaden vill vi se till att priserna inte höjs utan snarare sänks.

Exakt hur de ska användas kommer vara upp till regionerna själva.

V var överens med M, KD, L och SD om sänkta bränslepriser för två veckor sedan, något som kritiserats internt i partiet. Flera tunga företrädare har krävt att partiet ska backa från uppgörelsen, som man menar inte går i linje med vänsterpartistisk politik.

Sjätte uppgörelsen med M och KD

Partiet har gjort gemensam sak med M och KD totalt sex gånger under mandatperioden.

Finns det en risk att väljarna börjar fundera på vilket block ni tillhör?

– Det har inte varit några förhandlingar med SD. Vi befinner oss i en exceptionell situation och regeringen har gjort en del för bränslepriserna. Nu behöver vi ha en bred samling kring ännu fler åtgärder.

Kommer ni att få en majoritet för det här?

– Det bör vara fler partier som håller med om att priserna i kollektivtrafiken måste förbättras så att fler kan ta tunnelbana, spårvagn eller buss och inte hela hushållskassan slukas.

Totalt satsar man 2,5 miljarder på kollektivtrafiken. Bilden från SL:s bussdepå i Stockholm.