GW:s teori efter mordet på Einár: Några han har litat på

Uppdaterad 2021-10-26 | Publicerad 2021-10-24

Rapparen Einár sköts till döds i vad som beskrivits som en ”ren avrättning”.

Leif GW Perssons teori är att mordet var planerat.

– I enklaste fallet har han stämt möte med dem. Det är några som han känner, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Artisten Nils Grönberg, 19, mer känd som artisten Einár, sköts till döds på nära håll med flera skott i Hammarby sjöstad i södra Stockholm i torsdags.

Ingen har gripits och polisen har berättat att man söker efter en eller flera gärningsmän.

Enligt kriminologiprofessorn Leif GW Perssons teori var mordet väl planerat.

– Det är sannolikt två gärningsmän enligt uppgifter, det måste ha föregåtts av planering. I enklaste fallet har han stämt möte med dem. Det är några som han känner och för tillfället litar på, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Liten chans att klaras upp

Sannolikheten att mordet kommer att klaras upp tror Leif GW Persson är liten.

– Det är sannolikt 20 procent och är gärningsmännen yngre än 18 år riskerar de ganska obetydliga straff, säger Leif GW Persson.

Vem eller vilka det handlar om som ligger bakom dödsskjutningen av Einár tror GW att polisen har en uppfattning om.

– Jag tror att de har en välgrundad och bestämd uppfattning om vilka det handlar om. Jag tror det handlar om några yngre förmågor i utkanten av det här nätverket som man är i konflikt med, säger Leif GW Persson.

Han fortsätter:

– De vill sätta sig själva på kartan, alla ledare sitter inne i finkan på långa straff. Det är enkelt nog att dirigera från anstalterna annars får man ta egna initiativ för att komma upp när ordinarie ledarskapet är frånvarande. Det är det här vi inte har lyckats bryta, säger Leif GW Persson.

Polisen: ”Finns en rad teorier”

Polisen fortsätter att arbeta brett i utredningen.

– Det finns en rad teorier men ingenting jag kan gå in på, säger Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen i region Stockholm på söndagen.

Under helgen har dörrknackningar genomförts och videomaterial har inhämtats.

– Vi kommer fortsatt att finnas ute och vill ha in tips. Det finns allt möjligt och nu gäller det för utredarna att jobba och gå igenom det vi har och inre spaning, säger Carina Skagerlind.

Einár, eller Nils Grönberg, här 16 år gammal.