Världens medier om Sveriges nya statsminister

Publicerad 2021-11-25

Hon fick fler nej än ja men blev historisk ändå.

Framröstandet av Magdalena Andersson skapade rubriker – och en hel del förvirring – i internationella medier.

”Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin SLUTAR bara TIMMAR efter att koalitionsregeringen faller”, skriver brittiska Daily Mail hänfört.

”Sverige: Blir historisk”, tjoar norska VG.

”Sverige röstar fram Magdalena Andersson som första kvinnliga statsminister”, heter det i BBC, som i brittisk stil är något mer återhållsamma.

Att riksdagen släppte fram Socialdemokraternas Magdalena Andersson som ny statsminister har gett upphov till rubriker på mediesajter över hela världen.

”Alla andra nordiska länder – Norge, Danmark, Finland och Island, har haft kvinnliga regeringschefer”, skriver Al Jazeera.

Tv-kanalen Al Jazeera noterar det anmärkningsvärda i att hon än är den första kvinnan på posten trots att Sverige varit en demokrati i 100 år:

”Alla andra nordiska länder – Norge, Danmark, Finland och Island, har haft kvinnliga regeringschefer”.

”Händelsen är en milstolpe för Sverige som i årtionden har setts som ett av Europas mest progressiva länder när det gäller jämställdhet”, skriver nyhetsbyrån AP.

Förbryllade av regelverket

Flera medier är också konfunderade över det svenska systemet, som gör att Andersson blir statsminister trots att det var fler ledamöter som röstade nej än ja.

”Andersson förlorade onsdagens omröstning”, skriver BBC.

”Men hon valdes ändå eftersom svensk lag endast kräver att en majoritet av ledamöterna inte röstar emot henne.”

Brittiska BBC.

BBC fortsätter med att beskriva Magdalena Anderssons bakgrund som elitsimmare. Utmaningarna hon står inför är tuffa, menar den brittiska public service-jätten.

Magdalena Andersson kallas för bulldozern

Amerikanska CNN beskriver svårigheterna för Anderssons vänsterregering att regera med en högerbudget.

”Och även om hon klarar av att konsolidera sin maktbas och förhandla sig igenom budgetkrisen, står Andersson inför betydande utmaningar”, skriver nyhetskanalen.

”Hon kallas för bulldozern”, skriver italienska Corriere och citerar Ylva Johansson (S) som gratulerar och skriver ett glastak har krossats. ”Men på den nyfödda statsministerns väg dök det direkt upp ett problem”, avslutar tidningen.

Val och avgång samma dag

”Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin SLUTAR bara TIMMAR efter att koalitionsregeringen faller”, skriver Daily Mail och listar dagens stora svängningar.

”Hon blir vald. Miljöpartiet och Centerpartiet drar tillbaka sitt stöd. Hon tvingas avgå och en ny omröstning kommer att hållas.”

”Val och avgång samma dag”, sammanfattar tyska Süddeutsche Zeitung i en rubrik.

Danmarks Radio rundar av dagen med en analys:

”I svensk politik handlar det inte om vad du säger – men om vem du är. Det har länge varit tydligt för att utom de direkt involverade – men dagens absurda förlopp borde göra det självklart för dem”.

Franska Figaro skriver att Sverige är det sista landet i Norden att ha en kvinnlig statsminister. Efter att ”33 män regerat sedan 1876, välkomnade Magdalena Andersson ”en speciell dag”. De avslutar något mer hoppfullt och nämner att Stefan Löfven avsattes i juni och återinsattes i juli.

”Drottningen för en dag kan få en till chans”, skriver tidningen.

”Kompetent och handlingskraftig”

Politiksajten Politico skriver i en analys som publicerades tidigare på onsdagen att Magdalena Andersson varit en framträdande figur inom svensk socialdemokrati sedan i mitten av 1990-talet.

”Som finansminister fick hon ett rykte om sig att vara en kompetent och handlingskraftig person som inte väjer undan för tuffa debatter.”

Politico återger en av de sista drabbningarna i riksdagen som Andersson genomförde som finansminister.

Den moderate ledamoten Jan Ericsson anklagade henne då för att inte kunna ge några svar och i stället välja att svinga mot sina meningsmotståndare.

– Det är tråkigt om Jan Ericsson tycker att jag är en för skarp debattör, replikerade Magdalena Andersson.

– Jag har i alla fall uppskattat våra åsiktsutbyten.