Tryffeln hotad – jägarna dör ut

Stjärnkockarnas favorit kan bli ännu mer sällsynt

Publicerad 2021-11-07

Stjärnkockarna dyrkar den.

Men den rara och dyrbara svampen kan försvinna från våra tallrikar.

Tryffeljägarna dör ut.

Den vita vintertryffeln, den så kallade albatryffeln, är med sitt pris på 50 000 kronor per kilo och uppåt världens dyraste svamp.

Merparten växer i skogarna i den norditalienska regionen Piemonte. Hittills har det mestadels varit gamla män som med hjälp av sina hundar har sökt efter den dyra delikatessen. Men frågan är vad som händer när dessa gamla män avlider och det som har varit en kulturell tradition försvinner.

– För den yngre generationen handlar det bara om pengar, inte om passion, säger dokumentärfilmaren Michael Dweck.

Stillbild från ”Tryffeljägarna från Piemonte”.

Hans och Gregory Kershaws dokumentärfilm ”Tryffeljägarna från Piemonte” handlar också om den varma relationen mellan dessa gamla män och deras älskade hundar.

– Alla tryffeljägare har ett unikt språk som de kommunicerar med hundarna på. Många lever ensamma med sina hundar och relationen har utvecklats under många år. Det är en djupare relation än jag någonsin annars sett mellan en människa och ett djur.

För dessa gamla män är tryffeljakten en livsstil, de gör det inte för pengar. Dweck och Kershaw har efter inspelningen startat ett program för att bevara de skogar där tryffeln växer.

– Det området är mycket ömtåligt och nu är det helt skyddat.

Följ ämnen i artikeln