Per Bolund (MP): ”Kolkraft har ingen roll att fylla i framtiden”

Uppdaterad 2021-11-13 | Publicerad 2021-11-12

GLASGOW.

Bara timmar återstår av klimatmötet COP26 – och förhandlingarna pågår än.

Kravet på att få bort kolkraft har mildrats – och kritiken mot det nya utkastet till slutavtal är massiv.

– Det var en besvikelse. Kolkraft har ingen roll att fylla i framtiden, säger miljöminister Per Bolund (MP).

Det pågår en kamp mot klockan på FN:s klimatmöte.

Stämningen är påfallande spänd under mötets sista dag, med högljudda protestaktioner innanför och utanför konferenslokalerna.

Utanför de stängda förhandlingsrummen står säkerhetsvakter på helspänn.

Vagnar med kaffe, läsk och energidryck rullas in till delegaterna.

Mötet ska egentligen ta slut kl 19 på fredagskvällen svensk tid, men förhandlingarna om ett nytt klimatavtal är långt ifrån klara. Mycket talar för att de fortsätter till sent i kväll – eller till och med in på lördagen.

Per Bolund är chef för den svenska delegationen. Vid 16-tiden svensk tid möter han den svenska pressen vid Sveriges paviljong tillsammans med Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

Detaljer återstår

Ögonen är än tröttare än dagen innan, ministern talar om att han ”går på kaffe och adrenalin”. Samtidigt är han fortsatt optimistisk.

– Vi har förhandlat hela natten och förhandlingarna pågår än. Det handlar om diskussioner längs flera spår. Jag upplever att vi är överens om de stora dragen men att det återstår detaljer att mangla, säger han.

När räknar du med att det är klart?

– Vi har förhandlat hela natten till i dag och är beredda att fortsätta att förhandla även nu i natt.

Tidigt på morgonen presenterades ett nytt utkast till klimatavtal. Formuleringarna om att länderna måste skynda på utfasningen av fossila bränslen och avskaffa fossila subventioner hade nu kraftigt försvagats.

”Galenskap”

De nya formuleringarna gör det plötsligt möjligt att satsa på ”grön” kolkraft. Och de fossila subventioner som måste bort är endast de ”ineffektiva”.

– Det var en besvikelse. Vår position är solklar, att kolkraft inte har någon roll att fylla. Samtidig var det ett framsteg att vi alls har fått in kol och subventioner i avtalet. Men det får inte urvattnas mer nu, säger Per Bolund.

USA:s klimatsändebud John Kerry säger att subventionerar fossila bränslen måste bort om världen ska kunna nå 1,5-gradersmålet.

– Tusentals miljarder dollar har spenderats på att subventionera bränslen som förorenar. Det är definitionen av galenskap, säger han, enligt New York Times.

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, är på plats på under COP26. Hon är kritisk till de mildrade skrivningarna.

– Det måste bli mycket tydligare. Men det finns en stark lobby från fossilindustrin på plats. Och Kina bygger fortfarande kolkraftverk, säger hon.

”Falsk marknadsföring”

Några ”gröna kolkraftverk” finns inte, enligt Karin Lexén.

– Det är falsk marknadsföring. Kolet måste stanna i marken.

Per Bolund är tillsammans med en egyptisk kollega ansvarig för ett av mötets största knäckfrågor, om hur rika länder ska betala fattiga för att ställa om för och skydda sig mot klimatförändringar.

I Parisavtalet utlovades de fattiga länderna 100 miljarder dollar om året från 2020, men pengarna har hittills inte betalats ut.

– Det är ganska komplicerat, med många viljor. Men vi har ställt samman ett dokument och ska ta det i mål, säger Bolund.

Lite pengar till fattiga

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, som också befinner sig på klimatmötet, oroar sig för att de fattiga länderna inte kommer att få tillräckligt mycket pengar.

– Jag kan tänka mig att man kommer i mål med något eftersom alla vill ha avtal. Men det är världens fattiga som får betala priset. Det är de som lider i dag av den rika världens utsläpp. Det här riskera att sätta trovärdigheten för hela förhandlingarna på spel, säger han.