Oro för att svenskar nu slappnar av

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2020-05-29

Oro finns för att lättnaderna för idrotten, gymnasier och universitet sänder signalen att smittfaran är över.

– Jo, jag är faktiskt rädd för det, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav på fredagen klartecken för att åter öppna gymnasier och universitet, samt för elitidrotten att få starta igen.

Men smittspridningen är ännu inte under kontroll. Statsminister Stefan Löfven (S) påpekar att faran inte är över.

– Vi gör det för att underlätta livet för människor i en svår situation. Men det bygger på att vi följer rekommendationer och föreskrifter i övrigt. Och att verksamheter kommer i gång på ett sådant sätt att inte smittspridningen ökar igen, säger Löfven.

Han understryker att om övriga restriktioner och rekommendationer inte följs så kommer åtgärder att vidtas igen.

– Och vi tvekar inte en sekund att göra det. Men det svenska folket har tagit sitt ansvar, och jag bedömer att man gör det nu också, säger Löfven.

Inte över än

På Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens uppgavs att 84 nya dödsfall rapporterats och att antalet coronapatienter som läggs in på sjukhus inte minskar. Där var ett av budskapen från Socialstyrelsen att det "inte är över än."

– Vi måste fortsätta hålla i, sade Taha Alexandersson, myndighetens ställföreträdande krisberedskapschef.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson uppger för TT att det är viktigt att låta människor utöva idrott och få sin utbildning om det inte har stor betydelse för smittspridningen.

TT: Är du inte rädd att lättnaderna i dag ger en signal till svenska folket att faran är över?

– Jo, jag är faktiskt rädd för det, och då är det viktigt att vi upprepar mantrat att faran inte är över, säger Carlson.

Beskedet om lättnader för gymnasier, universitet och idrott kan komma att skapa förväntningar på mildare reserekommendationer i nästa vecka.

Litar på svenskarna

Carlson utgår dock ifrån att svenskarna kommer att följa reserekommendationer även om andra delar av samhället nu öppnas upp.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kritiserar inte klartecknet till gymnasier, universitet och till idrotten, men betonar att faran långtifrån är över.

Hon understryker behovet av mer testning för att kartlägga smittan, så att samhället kan öppnas upp.

– Vi har en hög grad av öppenhet, ska vi kunna ha det måste vi komma i gång med testningen, säger Busch.

"Högriskspel"

Hon kräver en ökad nationell styrning för att få fart på testningen.

– Den nationella styrningen är fortfarande alldeles för svag. Det är ett högriskspel med svenskarnas liv och hälsa, säger Busch.

Även flera andra partiledare underströk vikten av att få igång testningen för att kunna kontrollera smittan när samhället öppnas upp.

Busch vill även se en mer aktiv smittspårning. Det är något som även den vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson vill ha.

Tolkas fel?

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är oroad för att svenskarna ska tolka regeringens besked om lättnader på fel sätt. Han varnar för att det är en svår balansgång.

– Jag är lite rädd för de signalerna, säger Åkesson.

– Faran är inte över, tvärtom. Man måste kommunicera på ett sätt så att man inte signalerar fel.