Kravet: Slopa sjukintyg under smittspridning

TT

Publicerad 2020-03-12

SKR vill att läkarintygen ska slopas tillfälligt för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild.

Slopa kravet på läkarintyg efter en veckas sjukdom, kräver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Annars fylls väntrummen med drabbade, smittan riskerar att föras in i vården – och dessutom behövs resurserna mer till att vårda de sjuka än att skriva intyg, enligt SKR.

Som reglerna ser ut krävs sjukintyg från läkare för den som är sjuk längre tid än sju dagar. Men det kravet vill nu SKR (som är arbetsgivare för personal inom vården) ta bort tillfälligt.

– Det är tre skäl till det. Dels vill vi inte ha smittade personer i väntrummen på vårdcentralerna. Där finns ofta de allra sköraste äldre. Dels vill vi inte ha smittan i vården, då sjuka träffar vårdpersonalen. Sedan ser vi också att sjukintygen kommer att bli en stor belastning för vården, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR, till TT.

Hon berättar att Världshälsoorganisationen (WHO) skrivit i en rapport att de flesta lindrigt sjuka i covid-19 brukar tillfriskna på två veckor.

– Men nu kommer också de flesta att stanna hemma även för vanliga luftvägsinfektioner, så vi ser att detta blir bredare. Att ta bort kravet på läkarintyg tillsammans med den slopade karensdagen kommer att minska belastningen på vården, säger Emma Spak.

Sjuka längre

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, förklarar att det inte finns några riktigt säkra data på hur länge en coronainfektion håller i sig. Många kommer sannolikt att bli friska och symtomfria inom en vecka, enligt Tegnell, men många kan vara sjuka längre än så.

– Nästan alla data rör sjukhuspatienter. Men jag kan tänka mig att detta skulle kunna bli en flaskhals.

– Sjukvården borde ägna sig åt något mer konstruktivt än att skriva läkarintyg nu, säger Anders Tegnell.

Helt symtomfri

Folkhälsomyndighetens rekommendation är dock att man ska vara helt symtomfri innan man går tillbaka till jobbet. Det innebär att många kommer att vara borta från arbetet längre än en vecka, även för vanliga förkylningar.

Anders Tegnell förklarar att Folkhälsomyndigheten inte har synpunkter på reglerna om sjukförsäkring, men att det är generellt sett är bra om de utformas så att det blir enkelt att följa råden om att stanna hemma då man är sjuk, och inte gå tillbaka förrän man blivit helt symtomfri.

Sten Eriksson, kommunikationschef på Försäkringskassan, förklarar att de ser problemen som kravet på sjukintyg innebär i detta läge.

– Vi tittar på detta nu. Vi känner till att det är problem att få ett sjukintyg, särskit nu när vården måste fokusera på riskgrupperna. Vi vill inte krångla till det, vi vill göra det så lätt som möjligt för människor nu.

Hur en eventuell lösning kan se ut kan han inte säga nu, inte heller när en sådan kan komma. Men det finns formella möjligheter att lösa problemet, enligt Sten Eriksson.

– Vi bedömer att det inte krävs någon lagändring, säger Sten Eriksson.

Vårdföretag positivt

Emma Spak på SKR, som framställt kravet, framhåller att det är viktigt att det blir så lätt som möjligt för alla att följa Folkhälsomyndighetens råd. Folk ska helt enkelt inte vara på jobbet då de är sjuka.

Det privata vårdföretaget Attendo, som har 16 000 anställda inom vård och omsorg, är positiva till att slopa kravet på sjukintyg.

– Vi har ett samhällsansvar i det här läget, säger Makar Afshinnejad, presschef på Attendo.

Arbetsgivarverket, som är en arbetsgivarorganisation för statligt anställda, ser möjligheter att slopa intygskravet för den vecka som arbetsgivaren betalar sjuklön för, och har gått ut med information om det till myndigheterna.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen