Hyllie

Första parkeringen för pendlare införd i Malmö

Av: 

Robert Rosén

Andreas Schönström (S).

Foto: Robert Rosén.

NYHETER

Malmös första pendlarparkering har införts i Svågertorp.

Någon omedelbar rusning blev det dock inte.

Den första dagen kunde antalet bilar räknas på en hand.

– Jag är helt övertygad om att detta kommer bli en succé, säger kommunalråd Andreas Schönström (S), som trodde att det skulle vara helt tomt.

Intill tågstationen i Svågertorp infördes Malmös första pendlarparkering på måndagen. Det sedan den befintliga parkeringen vid stationen gjorts om till en parkering för pendlare. Malmö stad hoppas nu att biltrafiken i stadens centrum ska minska, då boende i andra kommuner rekommenderas att ställa bilen vid Svågertorp och därefter ta kollektivtrafik till arbetsplatsen.

– Malmöbornas bilresor minskar. Det är färre bilresor inne i staden än på 1970-talet, trots att vi nästan är 100 000 fler. De resor som ökar är de över kommungränsen. Därför behövs en pendlarparkering, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service, och fortsätter:

– Pendlar man till Malmö med bil kan man parkera vid kommungränsen och ta ett miljövänligare alternativ in i staden. På det sättet minskar vi bilköerna i staden men förbättrar även luftkvalitén.

Tre bilar på plats

Även om staden har som mål att bli landets klimatsmartaste dröjde alltså en pendlarparkering fram till hösten 2019. Ett bidragande skäl till att det inte införts tidigare är hur det sett ut med kollektivtrafiken.

– Att det går tåg igen i form av Malmöpendeln och att stationer öppnat upp igen har gett oss förutsättningar för en pendlarparkering. Då har vi fått närheten till stationerna, säger Schönström.

Den första dagen sedan parkeringen införts lyste dock bilarna med sin frånvaro. På de cirka 300 platserna fanns bara tre bilar parkerade under måndagseftermiddagen.

– Jag tror helt enkelt att folk inte vet om det. Det har inte nått ut. Jag är helt övertygad om att detta kommer bli en succé, säger kommunalrådet som trodde att det skulle vara än färre bilar på plats.

Kostar en krona per timme

– Jag trodde faktiskt att här skulle vara helt tomt.

Om intresset för pendlarparkeringen stiger och platserna fylls finns dock redan planer på att utvidga.

– Vi tänker att om de här fylls snabbt ska vi få fram mer plats för att bygga fler parkeringar. Både på andra ställen i Malmö, för dem som arbetspendlar norrifrån, de behöver en parkering också, men vi kan även tänka oss att bygga ut Svågertorp.

Parkeringstaxa F, det vill säga en krona i timmen, gäller på parkeringsplatsen från och med den 2 september.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

80% RABATT

10 SEK

Biltvätt hos Glimra

Håll bilen ren och snygg med en miljövänlig biltvätt

0 kr

0 SEK

C More Bas fritt i 1 månad

Streama serier och filmer i sommar

Publisert:

LÄS VIDARE

Här fick flest ja till körkortslån – kommun för kommun

ÄMNEN I ARTIKELN

Hyllie

Malmö

Parkering

Bilar