Publicerad:
Uppdaterad:

Underrättelsechefen: Förfärad över läckorna

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

WASHINGTON. Uppgifterna om att Ryssland skulle ha skadliga uppgifter om Donald Trump kommer inte från USA:s underrättelsetjänst.

Det har myndighetens chef James Clapper uppgett i ett telefonsamtal med den blivande presidenten.

I ett uttalande bekräftar Clapper också att Trump fått information om dokumentet med den explosiva informationen.

På tisdagen briserade ännu en nyhetsbomb i det mycket dramatiska politiska livet i USA. CNN kunde då berätta att USA:s underrättelsetjänst informerat Donald Trump och hans företrädare Barack Obama om en rapport som gör gällande att Ryssland har potentiellt skadliga uppgifter om Trump.

Rapporten har cirkulerat i Washington i flera månader. Amerikanska medier har inte kunnat verifiera detaljerna i den, och Donald Trump har gått till kraftfulla motattacker.

– Det är falska nyheter. Det är helt nonsens. Rapporten är inte värd pappret som den är tryckt på, sa han under en presskonferens på onsdagen.

”Skadliga för den nationella säkerheten”

Nu får den tillträdande presidenten stöd – av James Clapper, chef för USA:s underrättelsetjänst.

I ett uttalande säger Clapper att han talat i telefon med Trump på onsdagskvällen, lokal tid:

– Vi diskuterade den senaste medierapporteringen om vårt möte. Jag uttryckte min djupt kända förfäran över läckorna som kommit fram i pressen. Vi var båda två överens att de är extremt skadliga för vår nationella säkerhet.

Clapper och Trump pratade också om rapporten som ligger till grund för jättenyheten.

– Jag betonade att dokumentet inte är någon underrättelseprodukt, och jag tror inte att läckan kommer från underrättelsetjänsten, säger James Clapper i uttalandet.

– Underrättelsetjänsten har inte gjort någon bedömning kring om informationen är trovärdig. Men en del av vårt uppdrag är att ge beslutsfattare en så mångsidig bild som möjligt i alla frågor som kan röra den nationella säkerheten.

Bekräftar uppgifterna

Detta ses som en bekräftelse på att rapporten var en del av underlaget som Donald Trump och Barack Obama fick information om under mötet förra veckan.

Enligt CNN går alltså Clapper emot den blivande presidenten, som fortsätter att döma ut alla uppgifter som kommer fram som falska.

Sent på torsdagskvällen, lokal tid, twittrade Donald Trump:

”Vi hade en jättebra presskonferens i Trump Tower i dag. En del FALSKA NYHETSORGANISATIONER var där, men folket förstår verkligen vad som pågår”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: