Strandade tågresenärer i Umeå: ”Jävligt problematiskt”

Publicerad 2024-01-05

Axel Ruggieri och de andra strandade resenärerna på Umeå busstation.

”Sträng kyla” ställer in tåg och bussar i Umeå.

På busstationen står studenten Axel Ruggieri och funderar på hur han ska ta sig till Luleå.

– Kan ryska tåg åka i minusgrader så borde svenska tåg också kunna göra det, säger han.

Efter att ha firat jul nere i Skåne var det dags för Axel Ruggieri, 27, att resa hem till Luleå där han studerar och bor tillsammans med sin flickvän.

Men efter att ha bytt tåg i Stockholm tog resan stopp i Umeå. Tågen är inställda på grund av den köldsmocka som drabbat stora delar av norra Sverige. Med säkerheten och framkomligheten i åtanke går inte heller någon ersättningstrafik med buss.

– Det är inte jättetrevligt att stå här i 42 minusgrader på en busstation och inte veta vad man ska göra. Jag känner ingen i Umeå och måste bara försöka ta mig vidare mot Luleå, säger Axel Ruggieri.

Snövädret har dragit in över större delen av landet.

Han berättar att många försöker att röra sig vidare eller ta in på hotell i Umeå men att flera personer fortfarande är strandade.

– Det är inte tågpersonalens fel, de har varit jättetrevliga och gör ju bara sitt jobb utifrån de förutsättningar som finns. Men det känns för jävligt att det ska vara så här. Kan ryska tåg åka i minusgrader så borde svenska tåg också kunna göra det.

”Ska bli kompenserade”

Vy tåg hänvisar till att de redan i måndags har gått ut med information på sin hemsida om att all trafik är stoppad norr om Vännäs. Händelsen med inställda avgångar på grund av den stränga kylan betraktas som force majeure.

– Sedan måndags har vi inte kört på grund av de låga temperaturerna och det skickas ut information till resenärerna om det, säger Christer Berglund, Vy tågs presstalesperson.

Trafikbolaget beklagar situationen och uppger att resenärerna vars tåg blir inställda kommer bli kompenserade.

– För de avgångar som ställs in kommer vi återbetala biljettpriset till samtliga resenärer, även de med ej återbetalningsbara biljetter, säger Christer Berglund.

Hyrbil enda lösningen

Axel Ruggieri skriver tenta på måndag och hade hoppats att hinna studera med sina vänner under helgen – och även hinna umgås med flickvännen.

Den enda lösningen han ser nu är att försöka gå ihop med andra resenärer och hyra en bil för att kunna resa vidare mot Luleå.

– Jag är i sällskap av en annan student som jag känner från skolan och vi försöker fylla en bil tillsammans med några till. Men kostnaden kommer blir stor. Hyrbil som är tillräckligt stor för att få plats med alla våra väskor kommer nog inte vara billigt plus bensinkostnaden utöver det också.

– Jag vet inte hur vi ska fixa det här utan att det kostar skjortan. Men på något sätt måste vi lösa det, säger Axel Ruggieri.

Följ ämnen i artikeln