Eliassons resultat på Elefantkyrkogården: Ett enda dokument

Den tidigare generaldirektören fick lämna MSB efter en resa till Gran Canaria

Publicerad 2023-06-11

Dan Eliasson var generaldirektör på MSB, men fick lämna jobbet efter en kritiserad semesterresa till Gran Canaria mitt i coronapandemin. Bilden är tagen vid Arlanda när han återvänder till Sverige från resan.

Han jobbade på regeringskansliet i knappt två år – och tjänade 162 500 kronor i månaden.

Men i arkiven finns det bara ett dokument som bär Dan Eliassons namn.

– Det är klart att det blir en nedtrappning i arbetsintensitet när generaldirektörer flyttas, säger statsvetaren Göran Sundström.

En resa till solen mitt under coronapandemin gjorde att Dan Eliasson fick lämna posten som generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Han gick då från att vara högsta chef för omkring 1 200 anställda till ett skrivbord på regeringskansliet och uppdraget att utreda behovet av en översyn av den svenska författningsberedskapen.

– Det handlar alltså om att titta på vad som kan behöva förändras inför framtida kriser, sa en talesperson.

Facit: En enda dagordning

Dan Eliasson placerades på regeringskansliet den 7 januari 2021. Ungefär två veckor senare fick han det formella utredningsuppdraget.

Den 24 maj 2021 lämnade Eliasson sin slutredovisning till den dåvarande statssekreteraren Elisabeth Backteman. Detta skedde muntligen, men vad som sades är svårt att få reda på. Det finns inget protokoll eller annan dokumentation från mötet.

Aftonbladet har begärt ut alla handlingar som berör Dan Eliassons arbete vid regeringskansliet. Det visar sig att det enda spår som den tidigare generaldirektören lämnat i arkiven är en dagordning från ett digitalt seminarium som hölls i april 2021.

Temat var ”god författningsberedskap”. Dan Eliasson var moderator. En av deltagarna var juristen och tidigare justitiekanslern Johan Hirschfeldt.

– Jag var med eftersom jag har ett utredningsuppdrag som rör de frågorna. Dan Eliasson ledde mötet, men mer kan jag inte säga om det.

Dan Eliasson

”Mycket kvalificerade personer”

Dan Eliassons förordnande gick ut den 31 december 2022. Han jobbade alltså kvar i regeringskansliet i drygt 1,5 år efter att han redovisat sitt uppdrag. Även denna tid är odokumenterad.

”Han bistod han med internt analys- och utvecklingsarbete”, heter det i en kommentar från regeringskansliets presstjänst.

Brita Hybbinette är chef för enheten för statlig arbetsgivarpolitik på regeringskansliet. Hon uppger att det är respektive arbetsledare som ansvarar för att generaldirektörerna på det som ibland kallas för ”Elefantkyrkogården” håller sig sysselsatta.

– Det handlar om mycket kvalificerade personer med lång erfarenhet. Min bild är att de får arbetsuppgifter som passar deras höga kompetens.

Det enda spåret efter vad Dan Eliasson faktiskt gjorde under drygt 1,5 år på regeringskansliet är ett digitalt seminarium på strax över två timmar.

Statsvetaren: Bra system

Göran Sundström är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han menar att det är naturligt att en förflyttning innebär att arbetstempot blir lugnare.

– En generaldirektör är chef över massor av personer och har ansvar för en stor budget. Den som kommer till regeringskansliet får ofta syssla med en enmansutredning som kanske inte alltid är av det tyngsta slaget.

Enligt Sundström är de flesta överens om att ”Elefantkyrkogården” fyller en viktig funktion.

– Det finns en ganska stor samsyn kring att den här konstruktionen är den bästa som går att få fram.

Aftonbladet har sökt den tidigare statssekreteraren Elisabeth Backteman, som numera är generaldirektör på Tillväxtverket. Hon vill dock inte svara på några frågor om sin förra roll. Samma svar ger personen som var Dan Eliassons närmsta chef. Även hon har lämnat regeringskansliet.

Aftonbladet har sökt Dan Eliasson via MSB, regeringskansliet och andra tidigare kollegor. Han har inte gått att nå.