Larmet från nationalparken: Stjäl ved och sågar av träd

Publicerad 2022-10-30

I Tyresta nationalpark söder om Stockholm härjar en ny farsot: Vedjägarna.

De bryter av grenar och sågar upp träd inne i det skyddade naturområdet.

– Vi tog en kille med motorsåg för ett tag sen. Han sa att han skulle elda hemma, säger Jonas Ekstrand, Nationalparkschef.

Bristen på ved och skenande priser de senaste månaderna har gjort att ett nytt problem börjat dyka upp Sveriges nationalparker: Omfattande vedstölder.

På vissa platser har man fått sluta lägga ut gratis ved vid eldplatserna.

Tidningen Mitt i har talat chefen för friluftsfrågor i Haninge kommun, Jörgen Haaf.

– Vi har tidigare lagt ut ved både vid Rudans naturreservat och Skutans gård, men så kan vi inte ha det längre för folk stjäl det. Så för någon månad sen fick vi sluta med det, säger han till tidningen.

Sågar av grenar och träd

I Tyresta Nationalpark söder om Stockholm har man satt ut lådor med ved runt om i parken, för att besökare ska kunna elda. Men sedan i somras har nationalparkschefen Jonas Ekstrand kunnat märka hur mer ved än vanligt börjat försvinna.

– Där har kunnat se en viss ökning, men vad värre är att folk börjar såga av grenar och hela träd inne i nationalparken, säger han.

Jonas Ekstrand, nationalparkschef i Tyresta nationalpark

Tagen med motorsåg

Biodiversiteten i nationalparkerna är beroende av att döda träd får ligga och förmultna. Något som kan ta hundratals år. Så när folk ger sig ut för att samla kvistar, bryta grenar och såga upp hela träd som ligger på marken förstörs den känsliga miljön.

Jonas Ekstrand tror en av anledningarna till stölderna kan vara att alla inte vet vilka regler som gäller i en nationalpark.

– Vi tog en kille med motorsåg för ett tag sen som höll på att såga upp träd vi hade fällt. Han sa att han skulle elda med det hemma och tyckte han hade rätt att ta det här, vilket han såklart inte hade.

Fler vakter – låsta vedförråd

För att förhindra vedjägarnas ödeläggelse av nationalparken har Jonas Ekstrand varit tvungen att anställa fler naturvårdare och vakter. Blir man tagen av dem med yxan i högsta hugg riskerar man att hamna i domstol och det kan bli dyrt.

– Det är hårda straff. Det räknas som miljöbrott och kan ge böter eller i värsta fall fängelse. Liknande fall har gett böter på upp till 30 000 kronor, säger Jonas Ekstrand.

Förutom att anställa fler vakter har Jonas Ekstrand börjat låsa nationalparkens stora vedförråd.

I Tyresta kommer man än så länge kommer fortsätta lägga ut ved vid eldningsplatserna.

–Jag vet att de fått sluta göra det i fler naturreservat, bland annat utanför Södertälje. Om det fortsätter så här kan vi behöva göra något liknande, men där är vi inte än, säger Jonas Ekstrand.

Följ ämnen i artikeln