V kräver försvarsministern på svar om ÖB:s företag: ”Allvarligt”

Publicerad 2024-02-05

Håkan Svenneling, V.

Vänsterpartiet kräver att försvarsminister Pål Jonson (M) lägger korten på bordet om överbefälhavare Micael Bydéns nya företag.

– Att ens glänta på den dörren, som nu har skett, är allvarligt och här har regeringen ett stort ansvar, säger Vänsterpartiets Håkan Svenneling.

I januari avslöjade Expressen att Sveriges överbefälhavare Micael Bydén startat ett konsultföretag tillsammans med sin fästmö Linda Staaf.

Bydéns förordnande löper till september i år, men trots det startade han företaget Byden Ops AB i november förra året och registrerade bolaget på Försvarsmaktens Högkvarter.

Bolagsetableringen kritiserades hårt. Enligt Försvarsmakten ska verksamheten tas upp först i oktober nästa år och klassas inte som en bisyssla. Myndighetens presstjänst meddelade SvD att processen har gjorts ”enligt konstens alla regler”.

Men nu kräver Vänsterpartiet fler svar om vad regeringen kände till när ÖB startade sitt företag.

Försvarsminister Pål Jonsson (M)

Kräver att frågan utreds

V:s utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling har ställt flera skriftliga frågor till försvarsminister Pål Jonson i riksdagen.

– Det här är ett väldigt speciellt agerande av överbefälhavaren i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Det väcker många frågor om regeringens ansvar och jag skulle vilja få det utrett vad regeringen har gjort eller inte har gjort, säger Håkan Svenneling.

Den formella fråga som Svenneling har ställt till försvarsministern är om ministern har fått ett skriftlig anmälan från ÖB om konsultföretaget och i sådana fall när.

Överbefälhavare Micael Bydén.

”Här har regeringen ett stort ansvar”

V vill också veta vilka åtgärder som vidtagits av regeringen när den fick reda på ÖB:s bolag.

– En sådan här sak borde avgöras av försvarsministern och ske ske genom en skriftlig procedur där man beslutar om att det här inte skadar förtroendet för överbefälhavaren, säger Håkan Svenneling.

Hur ser du på ÖB:s agerande?

– Det kan uppfattas som att det nu och i framtiden finns en möjlighet som företag eller organisation att köpa överbefälhavarens kunskap och kännedom. Det skapas ett intresse för att rekrytera honom som person redan när han fortfarande är överbefälhavare.

– Att ens glänta på den dörren, som nu har skett, är allvarligt och här har regeringen ett stort ansvar.