Här är Sveriges lyckligaste städer

Publicerad 2024-02-04

Stockholm rankas som den lyckligaste staden i Sverige.

Tre svenska städer slår sig in som ”guldstäder” när världens lyckligaste städer forskats fram.

På listan över lyckans platser kommer Sverige tolva som bäst.

Första platsen knips av våra glada grannar i syd – danskarna.

Stockholm, Eskilstuna och Jönköping är bland de lyckligaste städerna i hela världen. I alla fall enligt brittiska Institute for Quality of Life som listar de 200 lyckligaste platserna på jorden för år 2023, något Yle rapporterat om.

”Städer har en stor roll i att säkerställa lyckan för dess befolkning. Å ena sidan handlar det om genomförda investeringar, där prioriteringen ska fokusera på att bygga mellanmänskliga relationer eller socialpolitik, samt inkludering”, skriver institutet på sin hemsida.

Stadshuset i Eskilstuna och Fristadstorget.

I forskningen har man gett poäng inom fem livskvalitetskategorier: Medborgare, styrning, miljö, ekonomi och mobilitet. För att en stad ska placera sig högt på listan behöver den bland annat erbjuda ett bra utbildningssystem, social inkludering, ett transparent och inkluderande politiskt styre, innovation, goda pendlingsmöjligheter och lättillgängliga grönområden.

Svenska guldstäderna

De svenska städerna som klassificeras som ”guldstäder” lyckas kamma hem poäng inom samtliga kategorier. Stockholm placerar sig på en tolfte plats i den globala rankningen. Huvudstaden följs tätt av sörmländska Eskilstuna som landar epitetet världens 15:e lyckligaste stad. Och Jönköping kommer in på plats nummer 19.

Jönköping tar sig in på plats 19.

Ytterligare tre svenska städer är med på listan, men utanför guldkanten. Bland ”silverstäderna” hittar vi Malmö (41), Umeå (80) och Göteborg (91).

Vill du däremot besöka världens lyckligaste stad så behöver du inte resa särskilt långt. Nej inte Finland, som rankas som världens lyckligaste land. Utan till Danmark, där Århus har utsetts till vinnare.

Topp 10 lyckligaste städerna i världen enligt Institute for quality of living
1. Århus
2. Zürich
3. Vancouver
4. New York
5. Geneve
6. Montreal
7. London
8. Brisbane
9. Amsterdam
10. San Fransisco

Följ ämnen i artikeln