Gunnar Strömmer: Sverige står inför tre parallella hot

Publicerad 2023-12-08

Justitieminister Gunnar Strömmer säger att Sverige står inför ”tre parallella hot”.

Samtidigt uppmanas befolkningen gå ut och julhandla som vanligt – men hålla ögonen öppna.

– Jag förstår att den här signalen kan tyckas vara lite tvetydig, säger han på en pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll under fredagen en pressträff om säkerhetsläget i Sverige.

Förutom Strömmer deltog Fredrik Hallström, t.f. operativ chef på Säkerhetspolisen och Per Engström, kommenderingschef vid Nationella operativa avdelningen, NOA.

Justitieministern säger att terrorhotnivån ligger kvar på fyra, på den femgradiga skalan. Nivå fyra betyder att Sverige bedöms vara en prioriterat mål. Nivån höjdes senast i augusti.

– Vi ser tre parallella hot mot Sveriges inre säkerhet. Terrorismen och den våldsbejakande extremismen, olika statliga aktörer som agerar fientligt mot Sverige och den grova organiserade brottsligheten, säger han.

Enligt justitieministern har Polismyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utarbetat en vägledning för ökad säkerhet i offentliga miljöer, till exempel gällande handeln och hur de bör agera i ett läge av ett högt hot.

– Polismyndigheten ökar sin närvaro och skärper bevakningen under julhandeln, säger han.

Per Engström (kommenderingschef vid Nationella operativa avdelningen), justitieminister Gunnar Strömmer och Fredrik Hallström (t.f. operativ chef på Säkerhetspolisen).

”Var uppmärksam”

Enligt Fredrik Hallström, t.f. operativ chef på Säkerhetspolisen, finns ett ökat hot mot Sverige men inga tecken på ökat hot mot just julhandeln.

– Nu kommer vi in i en period av högtider och julhandel. Erfarenhetsmässigt vet vi att aktiviteterna brukar öka, inte minst avseende en ökad propaganda, så det är i sig ingenting nytt. Men vi ser i dagsläget inga tecken på en ökning av den typen av hot som riktas mot högtider eller julhandel, säger han.

Hallström betonar vikten av att vara vaksam.

– Det är svårt med rekommendationer till var och en om hur man ska förhålla sig till den nuvarande hotnivån. Man ska påminna sig om att vi har ett högt hot mot oss. En annan viktigt del är att ta del av myndigheternas information, vara källkritisk och inte sprida felaktig information eller desinformation, säger han.

Även Per Engström, kommenderingschef vid Nationella operativa avdelningen, NOA, uppmanar allmänheten att fortsätta leva sina liv, om än med mer uppsikt.

– Vi uppmanar folk att leva sitt vanliga liv. Det finns ingen anledning att ändra vanor utan fortsätta det liv man vant sig vid och var uppmärksam på omgivningen. Hör av er till polisen om något avviker från det normala, säger han.

Noa-chefen: Ställ inte in arrangemang

Enligt Per Engström ska man vara uppmärksam på personer som agerar konstigt.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig överhuvudtaget, men man ska vara på sin vakt om det som händer runt omkring. Det kan vara om någon ställer ifrån sig en väska eller beter sig ovanligt. De personerna kommer nog vara ganska självmarkerande, beter sig konstigt över huvudtaget, säger han.

Arrangörer som planerar arrangemang, avslutningar och så vidare uppmanas hålla dessa som planerat.

– Genomför dessa. Låt inte det här göra att vi på något sätt viker oss inför hotet, säger Per Engström.

Strömmer säger att han förstår att signalen kan tyckas vara tvetydig, att folk uppmanas leva som vanligt samtidigt som hotet mot Sverige är högt.

– Men man ska förstå att höjningen av nivån är en signal till landets myndigheter att kliva fram, vidta åtgärder och trygga samhället så att medborgarna kan leva sina liv, säger Gunnar Strömmer.

Följ ämnen i artikeln