Ungdomsförbundet rasar mot Stenevi: ”Relativisering av Förintelsen”

Publicerad 2023-09-14

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på onsdagens partiledardebatt i riksdagen

Märta Stenevis (MP) jämförelser med Förintelsen i politisk debatt väcker starka reaktioner.

Bland andra Judiska ungdomsförbundet fördömer språkrörets agerande.

– Vi upplever det här som en förminskning och relativisering av Förintelsen, säger Nina Tojzner, generalsekreterare för förbundet.

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen gick Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till hårt angrepp mot regeringens planerade angiverilag.

I sin kritik gjorde MP-toppen en jämförelse med förintelseoffret Anne Frank, med referens till Anne Franks dagbok.

Anne Frank deporterades till koncentrationslägret Bergen-Belsen efter att ha blivit förrådd.

– Den här dagboken fick ett abrupt slut när hon angavs av personer som bara följde lagen. Generationer av svenskar har läst och frågat sig varför inte de här människorna visade lite civilkurage och hjälpte barnet i stället. Hur de kunde hänvisa till en lagstiftning och låta henne dö.

Men uttalandet väcker starka reaktioner. Judiska ungdomsförbundet anser att Märta Stenevis agerande förminskar Förintelsen och att jämförelsen med Anne Frank är ”djupt osmaklig” och ”historielös”.

– Vi är väldigt trötta på de här jämförelserna. Förintelsen är det värsta brottet i mänsklighetens historia och när man hela tiden slänger sig med jämförelserna med Förintelsen i en politisk diskussion så förlorar det sin betydelse, säger Judiska ungdomsförbundets generalsekreterare Nina Tojzner.

– Vi upplever det här som en förminskning och relativisering av Förintelsen.

Nina Tojzner påpekar att flera partier använder sig av Förintelsen i debatter, men att Märta Stenevi återkommande använder sig av retoriska grepp som anspelar på Förintelsen eller nidbilder av judar.

Senast i augusti använde sig Märta Stenevi av en nidbild i SVT:s 30 Minuter för att exemplifiera varför hon anser att Sverigedemokraternas Richard Jomshofs uttalanden om islam är rasistiska.

– Skulle du tycka att en nazist som beskrev en person med judisk härkomst som stornäst, att det bara var ett neutralt uttalande? sa Märta Stenevi då.

– Vi ser allvarligt på det, säger Nina Tojzner.

Även ordförande för Judiska Centralrådet, Aron Verständig, har reagerat på Märta Stenevis agerande under partiledardebatten på onsdagen, då Anne Frank användes i språkrörets kritik mot angiverilagen.

– Farligt och onödigt med dessa typer av jämförelser med Förintelsen. Man kan kritisera regeringens politik utan att göra denna typ av osmakliga jämförelser, skriver Aron Verständig på X (tidigare Twitter).

Aftonbladet söker Märta Stenevi för en kommentar.