Per Bolund om regeringskrishotet: ”Som att se dum och dummare förhandla med varandra”

Publicerad 2023-03-23

SD:s Oscar Sjöstedt har hotat med regeringskris när Tidöpartierna ska börja förhandla om reduktionsplikten på drivmedel.

Sverigedemokraterna tolkar att EU inte har någon mininivå – och vill se en sänkning till noll procent.

– Det är som att se dum och dummare förhandla med varandra. Det är genant att svensk klimatpolitik ligger på den här nivån, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Miljöpartiet var med och förhandlade reduktionsplikten, det vill säga inblandning av biobränsle i drivmedel.

För diesel uppgår den till 30,5 procent och för bensin 7,8, enligt Energimyndigheten.

”Totalt klimatfientligt”

Sverigedemokraterna vill nu se den gå ner till nollnivå, något som får tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund att rasa.

– Regeringen har satt sig totalt i knät på ett rent klimatfientligt parti och nu får de betala priset för det, säger han.

– Inte ens regeringspartiernas nivåer ligger i linje med det forskningen säger behövs för att klara våra svenska klimatmål. Det är en förhandling där alla har fel men olika mycket.

Det har bara gått några månader och redan hotar SD med regeringskris?

– Jag är inte förvånad över huvud taget. Sverigedemokraterna har alltid varit en källa till kaos i svensk politik, jag hade bara förväntat mig att de skulle fortsätta med det.

– Det som är förvånande är att moderater, kristdemokrater och liberaler gladeligen sätter sig i ett hundraprocentigt beroende av Sverigedemokraternas välvilja. Då har man ju bäddat sängen för att ligga illa till.

Per Bolund, MP.

Låter sig bli överkörda

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har till TV4 sagt att han inte kan tänka sig att gå ner till noll procents reduktionsplikt. Något Per Bolund inte tror liberal-ledaren kommer hålla.

– Tyvärr så är ju vår förhoppning att den här förhandlingen kommer att leda framåt vädligt liten. Det vi sett hittills är ju att när det blir en konflikt mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna så lägger sig Johan Pehrson och Ulf Kristersson platt på marken och låter sig bli överkörda. Det är väl troligtvis det som kommer att hända här också, säger Per Bolund.