Över 190 demokrater stämmer Trump

Publicerad 2017-06-14

Över 190 demokrater stämmer USA:s president Donald Trump.

Precis som två delstatsåklagare hävdar de att Trump tagit emot miljonbelopp från utländska regeringar efter att han flyttat in i Vita huset.

– Sanningen är att vi inte har en aning om vilka presidentens finansiärer är. Hur mycket är ryska pengar? säger senatorn Richard Blumenthal.

Sammanlagt 30 senatorer och 166 ledamöter från representanthuset ligger bakom masstämningen som de hävdar är den största mot en president i amerikansk historia.

Enligt stämningen ska Trump ha brutit mot grundlagen genom att han tagit emot ersättning från utländska regeringar utan kongressens godkännande.

Sedan tidigare har två delstatsåklagare i District of Columbia och Maryland stämt Trump på liknande grunder.

”Skjuter sig själva i foten”

Och i januari stämdes Trump av organisationen Citizens for Responsibility and Ethics som ville lyfta motsättningarna mellan Trumps affärsintressen, som Trumphotellet i centrala Washington, och hans presidentskap.

”USA:s grundare säkerställde att federala ämbetsmän inte själva ska besluta om deras särskilda ersättningar äventyrar självständigheten eller leder dem till att sätta personliga intressen över nationella intressen. En ämbetsman ska, i korthet, inte vara den enda som bedömer sin egen integritet” står det i demokraternas nya stämning, som lämnats in till en domstol i Washington.

Kritiker menar att de tre olika grupperna vill samma sak - pröva hur presidentens affärsintressen kan strida mot amerikansk grundlag.

– De har i princip klippt och klistrat från den ena stämningen till den andra, säger Andy S. Grewal, juridikprofessor vid University of Iowa till New York TImes.

Risken med en dom gällande arvode för ämbetsmän skulle kunna vara att även kongressledamöter blir begränsade i sina egenintressen, menar Grewal.

– Det kan vara så att de faktiskt skjuter sig själva i foten, säger han.

”Hur mycket är ryska pengar?”

Men Connecticutsenatorn Richard Blumenthal, som är en av de två som lett arbetet med att ta fram den senaste stämningen, anser att en dom i frågan kan bringa klarhet:

– Sanningen är att vi inte har en aning om vilka presidentens finansiärer är. Hur mycket är ryska pengar? Det vi först och främst vill ha är klarhet. Vi kan inte ge vårt medgivande till sådant som vi inte känner till, säger Blumenthal, som tidigare varit delstatsåklagare i Connecticut.

Justitiedepartementet svarade på den första stämningen i januari att de som utformade grundlagen inte avsåg att hindra presidenten från att äga företag. Man tog också upp att frågan inte bör behandlas av en federal domstol utan i så fall av USA:s kongress.

Trumps presstalesman Sean Spicer sa i måndags om de två delstatsåklagarnas stämning att det ”inte är särskilt svårt att dra slutsatsen att det ligger partipolitik bakom”.

Redan nu pågår minst fem kommittéutredningar av Trumpregeringen i Kapitolium, konstaterar Washington Post.

Trump har som tidigare känt tagit avstånd från sitt familjekonglomerat och lämnat över allt affärsengagemang till sin familj. Han har däremot inte offentliggjort sina skattedeklarationer, som varit praxis för tidigare presidenter.