Världens högsta sandslott färdigt – i Danmark

TT

Uppdaterad 2021-07-09 | Publicerad 2021-07-08

Okrafärgade torn och tinnar vakar numer över jylländska Blokhus. Över 20 meter upp i luften sträcker sig Danmarks nya stolthet – en bjässe av sand, lera och lim.

Världens högsta sandslott står klart på Jyllands nordvästkust. Med sina 21,16 meter är det kompakta byggnadsverket över tre meter högre än den tidigare rekordhållaren, ett sandslott i tyska Binz.

Det pyramidformade slottet i Blokhus utgörs av nästan 5 000 ton sand. Enligt den nederländske skaparen Wilfred Stijger, som fick hjälp av 30 av världens främsta sandskulptörer för att bygga rekordslottet, ska konstruktionen representera den makt coronaviruset haft över världen sedan pandemins start. På toppen av det detaljerade byggnadsverket ståtar en rund avbild av virusmolekylen iklädd en krona.

– Det styr våra liv överallt. Det säger åt dig vad du ska göra, att hålla dig borta från din familj och inte besöka trevliga platser, säger Stijger enligt The Guardian.

För att hänga samman bättre är sanden utblandad med lera. Dessutom har det färdiga slottet täckts av ett lager lim – så att det förhoppningsvis står emot den blåsiga västdanska hösten och vintern.

Förhoppningen är att rekordslottet ska trona över Blokhus fram till frostens ankomst, förmodligen i februari eller mars nästa år.

Följ ämnen i artikeln