Krafttag mot demonstranterna i Kanada

Uppdaterad 2022-02-19 | Publicerad 2022-02-18

Två personer som har beskrivs som ledare för protesterna i Kanadas huvudstad Ottawa har gripits.

Flera med kopplingar till demonstrationen har fått sina bankkonton frysta, meddelar finansministern.

Flera hundra lastbilar blockerar fortfarande de centrala delarna av Ottawa, efter nära tre veckors protester mot covidrestriktioner.

Den polisiära närvaron ökade markant under torsdagen då busslaster med poliser anlände. Nya avspärrningar sattes upp runt regeringsbyggnader och stora delar av innerstaden spärrades av – delvis för att stänga ute de som vill bistå demonstranterna.

En man arresteras av polis under protesterna i Ottawa.

Konton frysta

Under torsdagen meddelade finansminister Chrystia Freeland att flera banker har fryst konton som tillhör personer som är inblandade i protesten. Detta efter att den federala polisen (RCMP) samlat information om dem och delat den med finansinstitutionerna. Ytterligare konton kommer att frysas, enligt finansministern. Syftet är att se till att arrangörerna inte har pengar till att fortsätta protestera, rapporterar public service-bolaget CBC.

Chrystia Freeland, som även är landets vice premiärminister, har varnat dem som deltar i protesten med stora fordon för att deras försäkringar kommer att upphävas och deras företagskonton kommer att stängas av.

– Konsekvenserna är verkliga och de kommer att kännas, säger hon.

Flera hundra lastbilar blockerar fortfarande de centrala delarna av Ottawa, efter nära tre veckors protester mot covidrestriktioner.

Fortsatta förhandlingar

Polisen varnade på torsdagen för att man inom kort kommer att skingra demonstranterna. Ottawas tillförordnade polischef Steve Bell säger att man fortsätter att förhandla med dem och försöker övertala dem att åka hem.

– Vi vill att den här demonstrationen avslutas på fredlig väg. Men om de inte lämnar så har vi andra planer, säger han.

Många av deltagarna i proteströrelsen som kallar sig ”Frihetskonvojen” verkade dock oberörda av polisens varningar.

– Jag är beredd att sitta kvar här och titta på när de använder pepparsprej mot mig, säger Pat King, som också beskrivs som en av rörelsens ledare.

– Det finns inga bärgningsbilar i Kanada som kommer att röra dem, säger han om alla de lastbilar som står parkerade i staden.

Protesterna i Ottawa har snart pågått i tre veckor. Bild från torsdagen.