Ulf Kristersson

Högerns attack mot nya restriktioner: ”Svenska folket kan inte låsas in”

Av: 

Olof Svensson

John Granlund

NYHETER

Högeroppositionen riktar skarp kritik mot regeringens coronarestriktioner.

SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagar regeringen för att agera gränslöst – och Ulf Kristersson (M) säger att Magdalena Andersson missbrukar sin makt:

–  Regeringen utnyttjar lagstiftningen på ett sätt som inte var avsikten, säger han till Aftonbladet.

Partiledardebatten i riksdagen kom inledningsvis att kretsa kring de nya restriktionerna som infördes från och med i går.

Redan innan debatten riktade högeroppositionen kritik mot regeringen och Jimmie Åkesson fortsatte i talarstolen med att meddela att han tänker KU-anmäla Magdalena Andersson.

– Pandemilagen ger inte regeringen gränslös befogenhet. Lagens ordalydelse ger inte stöd för beslut om restriktioner med något annat syfte än att stoppa spridningen av covid-19. Utöver måste de anses vara nödvändiga för ett sådant syfte, sa Jimmie Åkesson.

M: Missbrukar lagstiftningen

SD-ledaren menar att restriktionerna är oproportionerliga och är så genomgripande att riksdagen borde ha fått besluta om dem.

– Vi kommer därför att begära att KU granskar om regeringen hade rätt att fatta beslut om de här restriktionerna eller om det borde underställts riksdagens prövning.

Ulf Kristersson säger att regeringen missbrukar och utnyttjar lagstiftningen på ett sätt som inte var avsikten.

– Det handlar om allvarliga saker. För enskilda näringsidkare, för kultursektorn men också människors enskilda fri- och rättigheter. Där ska inte regeringen utan kontrollmakt kunna göra som de vill, säger han till Aftonbladet.

”Agerar som en arrogant regering”

Smittspridningen skenar. Vad hade du gjort om du var statsminister?

– Jag hade tagit en diskussion på allvar. De informerar oss i efterhand, de vägrar ha kontakter, de samlar till partiledarsamtal när de väl bestämt sig. De agerar som en arrogant regering. De borde ta kontakter och söka samsyn.

Enligt Aftonbladets källor har det förts vissa samtal om coronarestriktionerna inom M-SD-KD-blocket men några regelrätta förhandlingar har det inte varit frågan om. Och diskussionerna kommer att fortsätta, bland annat i socialutskottet, enligt Ulf Kristersson.

– Jag uppfattar att det finns en bred kritik mot detta. Vi kan inte stänga ner samhället gång på gång.

Ulf Kristersson under partiledardebatten.

”Svenska folket kan inte låsas in”

Liberalerna vill stoppa de nya restriktionerna och istället se till så att människor vaccineras fortare. Partiet vill också förkorta den nuvarande pandemilagen.

– Vi kan inte stänga ner friheten i Sverige, den måste försvaras. Svenska folket kan inte låsas in. Vi måste leva med pandemier, influensor och alla möjliga virus, säger Johan Pehrson, Liberalernas gruppledaren i riksdagen.

KD-ledaren Ebba Busch riktar också kritik.

– Det är uppenbart att regeringen tror att det går att avhjälpa krisen i vården med pandemirestriktioner. Strukturella brister som fanns långt innan pandemin kommer inte avhjälpas genom att tvinga Sverige att stanna upp, säger hon.

”Explosionsartad smittspridning”

Statsminister Magdalena Andersson vänder sig emot kritiken från högeroppositionen och menar att man i stället borde fråga sig om regeringen borde göra ännu mer med tanke på smittspridningen.

– När jag lyssnar på dem är jag inte riktigt säker på att de förstår hur hög och snabb smittspridningen är i Sverige just nu. Vi fick ju nya väldigt bekymmersamma siffror så sent som i går om hur explosionsartad smittspridningen är just nu.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ulf Kristersson

LÄS VIDARE

Annie Lööf har fått corona

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Magdalena Andersson

Covid-19

Coronaviruset

Partiledardebatt

Ebba Busch

Jimmie Åkesson