Expertgruppens krav: ”Stäng ner över jul”

Uppdaterad 2021-12-19 | Publicerad 2021-12-18

Den brittiska expertgruppen SAGE tror inte att restriktionerna räcker, visar en läckt inspelning.

Om inte mer görs kan inläggningarna på sjukhusen nå en ny topp.

Med mindre än en vecka kvar till julafton kan nya julrestriktioner införas.

”Behöver införas väldigt snart”.

Striktare restriktioner i Storbritannien behöver införas väldigt snart om landet ska kunna hålla sig under 3 000 sjukhusinläggningar om dagen, det menar den brittiska vetenskapliga rådgivande gruppen för nödsituationer, SAGE, i ett möte som BBC hört en läckt inspelning från.

Just nu ligger sjukhusinläggningarna mellan 800 och 900 per dag. Expertgruppens modeller indikerar att om situationen fortsätter och inga nya åtgärder vidtas kan antalet inläggningar nå 3 000 om dagen.

Julen kanske behöver ställas in

Forskarna i SAGE, som är regeringens rådgivare, varnar nu för att julen kan behöva ställas in för andra året i rad, skriver Daily Mail.

En två veckor lång lockdown behövs för att bryta smittspridningen tror gruppen enligt läckorna från mötet.

Nedstängningen skulle innebära att britterna inte ska få träffa andra inomhus, utom i jobbsyfte, och att pubar och restauranger tvingas stänga sin inomhusservering, enligt The Times. Enligt tidningen finns det planer på införa nedstängningen efter jul.

”Om målet är att sänka nivåerna av infekterade personer och motverka att sjukhusinläggningar ökar behöver mer strikta åtgärder implementeras väldigt snart”, säger gruppen i den läckta inspelningen.

Att vänta till 2022 med att införa nya åtgärder skulle kraftigt minska effekten av sådana åtgärder, menar forskarna.

En kvinna får covid-19 vaccin på en dygnet runt öppen vaccinationsmottagning i London.

Kallar till hastigt Cobra-möte

I fredags noterades den tredje dagen i rad med mer än 93 000 nya smittade.

Ett hastigt möte har nu kallats av regeringens kriskommitté kallad Cobra. Mötet kommer diskutera om gemensamma åtgärder mot omikron nu behöver tas i Storbritannien.

Expertrådgivarna bedömer att det är väldigt svårt att avgöra hur allvarligt den nya varianten kommer att slå mot landet. Men att restriktionerna bör komma snart, helst innan nyår.

– Tajming av sådana åtgärder är avgörande, säger en person i expertgruppen.

Nödläge i London

På lördagen beslutade Londons borgmästare Sadiq Khan om nödläge i storstaden till följd av den snabba smittspridningen.

– Det är mycket viktigt att Londonborna förstår hur allvarligt läget är. Det bästa Londonborna kan göra är att ta båda doserna och "boosterdosen", säger han.

Ungefär 1 500 patienter med covid-19 vårdas nu på sjukhus i London. Det är en ökning med nästan 30 procent jämfört med en vecka tidigare.