Regeringen går vidare med bidragstak

Uppdaterad 2023-06-09 | Publicerad 2023-06-08

Ulf Kristersson på en pressträff.

Regeringen tar nästa steg i sin stora bidragsreform och utreder ett bidragstak.

– Många bidrag är strama var för sig, men när man staplar olika bidrag på varandra blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med de bidragsinkomsterna, säger statsminister Ulf Kristersson.

Moderaterna har länge drivit frågan om ett bidragstak. Syftet är att det ska löna sig att gå från bidrag till arbete. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson finns det i Sverige omkring 20 000 hushåll där det lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete. Hon tar som exempel en familj med sex barn som får sammanlagt över 38 000 kronor i månaden men där ingen av de vuxna arbetar.

Nu går regeringen och Sverigedemokraterna vidare för att kunna införa taket.

Ni har drivit det länge, varför måste det utredas?

– Eftersom det är komplext. Men det känns väldigt bra att får till den här utredningen, säger Svantesson.

Utredningen är ett så kallat tilläggsdirektiv till en redan befintlig utredning, som ska presenteras i december 2024. Regeringen hoppas att taket ska vara på plats 2025.

Var vill du se att taket går?

– Det är bra att vi lämnar ett öppet uppdrag till utredaren, antingen ett monetärt tak eller se på andra sätt att nå samma mål, säger Svantesson.

Ett monetärt tak innebär ett tak i faktiska pengar, andra sätt kan vara att införa stopp för flera olika bidrag samtidigt.

Hur mycket kommer staten spara in när detta är infört?

– Självklart påverkar det statens ekonomi, men det påverkar ekonomin framförallt om fler kommer i arbete. Det handlar också om att väldigt många barn inte ser sina föräldrar går till jobbet.

Finns det inte risk att barn drabbas om familjen får mindre pengar?

– Initialt gör det det, ekonomin sjunker. Men vi vill se folk som går till jobbet. Vi vill stötta föräldrar med utbildning och aktivering på heltid så att man får ett jobb.

Bidrag som är aktuella för utredningen att titta på är barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd, föräldrapenningen på lägstanivå och flerbarnstillägg. Bostadsbaserade bidrag som rör ålder, sjukdom eller funktionsvariation ska inte omfattas av taket.

ANNONS