Ulf Kristersson: Sverige upplever en latinamerikansk våldsvåg

Publicerad 2023-06-13

Sverige upplever en latinamerikansk våldsvåg som kommer ta lång tid att vända, enligt statsminister Ulf Kristersson.

Från oppositionen kommer kritik att hans regering skär ner på skola och socialtjänst – som kan stoppa nyrekryteringen till gängen.

– Ulf Kristersson kan inte tro att han är fantomen och själv ska stoppa unga på glid, säger Nooshi Dadgostar (V).

Statsminister Ulf Kristersson konstaterar under TV4:s partiledardebatt att det har tagit tio år för Danmark och New York att vända liknande våldsspiraler. Därför går det inte att säga när utvecklingen kommer att vända i Sverige. Han manar till tålamod tills regeringens nyinrättade lagar kommer på plats.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet anser att regeringen gör för lite förebyggande arbete. Partierna tar bland annat upp att regeringen skär ner i skolan och socialtjänsten där personer finns som kan hindra nyrekrytering till gängkriminalitet.

– Regeringen behöver göra mer för att stoppa gängrekryteringen. En vapenamnesti hade fått bort vapnen från gatan, vi vill också anställa fältassistenter. Jag hoppas att regeringen vill lyssna på de här konstruktiva förslagen, säger Magdalena Andersson (S).

Statsminister Ulf Kristersson: ”Socialtjänsten är inte rustade för att ta hand om grovt kriminella tonåringar”

”Regeringens misslyckande”

– Åkessons och Kristerssons nedskärningar är den bästa presenten till gängledare. Precis i de områden där vuxna ska bryta utvecklingen skär de ner på personal, säger Nooshi Dadgostar (V).

 – Skolorna gör nedskärningar, socialtjänsten har inte pengar. Det är regeringens misslyckande, säger Per Bolund (MP).

– Var finns pengarna, när kommer satsningar på elevhälsa och Bup? säger Muharrem Demirok (C).

Ulf Kristersson säger att det inte är någon naturlag att 14–15-åringar dras in i kriminella gäng och säger att det måste till både repressiva och förebyggande åtgärder.

Att ge socialtjänsten mer resurser kommer inte lösa problemet, anser han.

– Socialtjänsten är inte rustade för att ta hand om grovt kriminella tonåringar.