Polisens nästa drag – under­söker fler lägen­heter efter för­giftningen

Uppdaterad 2024-02-16 | Publicerad 2024-02-15

Polisen letar febrilt efter svaret på hur familjen i Söderhamn förgiftades av fosfin.

Nu riktas blicken mot andra lägenheter i området.

Bara tre veckor före den fyraåriga flickans död utförde Anticimex åtgärder hos en granne som drabbats av skadedjur i köket, kan Aftonbladet avslöja.

– Jag säger inte vilka lägenheter eller boendeutrymmen vi tittar på, säger åklagare Christer Sammens.

Den fyraåriga flickan i Söderhamn dog av den mycket giftiga gasen fosfin som bildas när ett specifikt bekämpnings­medel reagerar med fukt eller vätska. Men hur det gått till är fortfarande ett mysterium.

En förundersökning om mord pågår, men utan misstänkt. Fosfin bildas när de farliga bekämpnings­medlen aluminium­fosfid eller zink­fosfid reagerar med till exempel vatten, syra eller fuktig luft.

Aluminiumfosfid används bland annat för att undvika skade­djurs­angrepp när livsmedel och torrvaror trans­porteras i containrar över längre sträckor. Zink­fosfid kan användas som bekämpnings­medel mot råttor och möss.

Granskar lägenheter

Fyra månader efter söderhamns­flickans död ska utredningen titta på andra lägenheter i området.

– Jag tänker inte säga vilka lägenheter och vilka boende­utrymmen vi arbetar med, säger åklagare Christer Sammens.

Hur många lägenheter ska ni gå igenom?

– Det säger jag inte. Vi kommer titta på det vi anser har relevans.

Aftonbladet kan nu avslöja att en intilliggande granne till den förgiftade familjen så sent som i september förra året kontaktade hyres­värden Faxeholmen på grund av skade­djurs­angrepp i köket.

Fler bostäder kommer att sökas igenom bredvid den drabbade familjens.

Den 20 september – tre veckor före den fyraåriga flickans död – var Anticimex på plats och utförde åtgärder i grannens lägenhet, visar dokument från hyres­värden Faxeholmen som Aftonbladet begärt ut.

”Insekter i köket”

När Aftonbladet når grannen bekräftar hen att det funnits insekter i köket, samt skickar över en bild på hur insekterna ser ut.

– Vi gjorde bara som han sa, säger grannen med skade­djuren i köket.

Grannen har bott i lägenheten sedan 2020. På samma adress, alltså granne med den förgiftade familjen, finns ett företag som arbetar med livs­medels­import från mellanöstern och Nordafrika.

Enligt Håkan Kjellberg, skadedjurs­expert på Anticimex, var skade­djuren i grannens kök silver­fiskar som det kan ta upp emot nio månader att bli av med.

– Jag vet inte hur stort problemet var. Vi har placerat ut tre fällor.

Men ni har inte använt några kemikalier?

– Vi har inte använt några bekämpnings­medel. Det här är en mekanisk fälla, säger han.

Vägglöss i lägenhet

Samma problem med skadedjur har rapporterats till Faxeholmen från två andra lägenheter på samma gata. I det ena, från mitten av oktober förra året, uppges problemet vara ”jättestort”.

På samma gata finns även långtidsproblem med vägglöss i en lägenhet.

Det finns ett fåtal internationella fall med fosfin­förgiftning som lett till döden. I ett nyligen uppmärksammat fall i Storbritannien använde en person en för hög dos av aluminium­fosfid för bekämpning av vägglöss. Tabletterna bildade fosfin, som spreds till hela fastigheten och ledde till en 11-årig flickas död i lägenheten ovanför. Åtal har väckts mot en kvinna som bodde i fastigheten.

Polisens tekniker vid ett tidigare tillfälle.

När Aftonbladet når åklagare Christer Sammens känner han först inte till uppgifterna om skadedjuren och importföretaget i grannlägenheten. Några timmar senare meddelar han att fler åtgärder är att vänta.

– De frågeställningarna du har är vi inte helt omedvetna om, för det vore ju sorgligt.

Har ni tidigare spärrat av och kontrollerat grannens lägenhet?

– Vi har genomfört åtgärder och kommer vidta ytterligare åtgärder i området, säger han.
Den förgiftade familjen flyttade till lägenheten i Söderhamn tio dagar efter att Anticimex utfört åtgärderna i grannlägenheten. Pappan i familjen har fått se bilden på skadedjuren från grannens lägenhet och säger att de inte hade sådana i sin lägenhet, där de bara hann bo i två veckor innan de förgiftades.