Trump åker på miljardböter

Publicerad 2024-02-16

NEW YORK. Donald Trump döms till mångmiljardbelopp i böter och tre års näringsförbud i New York.

Domen är ett hårt slag mot hans fastighetsimperium och image som framgångsrik affärsman.

”Detta är kulmen på en flerårig, politiskt motiverad häxjakt”, säger Trumps advokat.

Expresident Donald Trump döms att betala 355 miljoner dollar – motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor – i böter och får näringsförbud i sin hemstad New York i tre år.

Han kan inte heller ansöka om lån i delstaten.

Domare Engoron släppte det 93-sidiga beskedet i det civilrättsliga målet under fredagskvällen, och fann Trump ansvarig för bedrägeri, konspiration, utfärdande av falska finansiella rapporter, samt förfalskning av företagsdokument.

"Denna domstol finner att åtalade sannolikt kommer att fortsätta sina bedrägliga tillvägagångssätt om inte domstolen beviljar betydande föreläggande," skriver Engoron i domen.

Redan på förhand hade domaren funnit att Trump och hans familjeföretag var skyldiga till att ha överdrivit värdet på sina tillgångar för att säkra förmånliga lån och försäkringspremier.

Frågan som återstod var hur mycket skulle expresidenten och medåtalade tvingas böta.

Avstod från att upplösa helt

New Yorks justitieminister Letitia James hade krävt 370 miljoner dollar och ett näringsförbud för Trump på livstid i New York, ett ”företagsdödsstraff”, som Trump själv kallat det.

Så långt gick inte domaren. Han avstod från att försöka upplösa fastighetsimperiet helt och hållet.

Straffet kan ändå slå hårt mot Trump, inte bara ekonomiskt – även personligen. Det var företagen som hjälpte Trump att gjuta sin image som framgångsrik affärsman, vilket katapulterade honom till kändisskap och hela vägen till Vita huset.

Även Trumps vuxna söner, Donald Jr. och Eric, har ålagts att betala 4 miljoner dollar för sina personliga vinster från bedrägeriet och får näringsförbud i två år. Finanschefen i Trump Organization, Allen Weisselberg bötfälls också med 1 miljon dollar.

Domen avkunnas efter 2,5 månader av rättegång med vittnesmål från 40 personer, inklusive Trump själv.

Nekade till brott

Trump har hela tiden nekat till brott och säger att bankerna snarare tjänade pengar på hans investeringar.

”Detta är kulmen på en flerårig, politiskt motiverad häxjakt som var utformad för att fälla Donald Trump”, skriver Alina Habba, Trumps advokat på plattformen X, och tillägger:

”Otaliga timmar av vittnesmål bevisade att det inte förekom något felaktigt beteende, ingen brottslighet och inget offer.”.

Enligt Forbes uppskattas Trumps förmögenhet till 2,6 miljarder dollar, men bötesbeloppet är betydande även för en miljardär. Många av Trumps tillgångar är uppbundna i fastigheter och golfbanor.

Dagens dom kommer dessutom bara ett par veckor efter ärekränkningsfallet där Trump beordras att betala 83 miljoner dollar till journalisten E. Jean Carrol. Samtidigt som hans advokatkostnader växer i de fyra brottmål där han står anklagad.

Trumps planerar att överklaga dagens beslut.