Ännu en Trump-inspelning med påtryckningar

TT-AP

Publicerad 2023-12-22

USA:s expresident Donald Trump avslöjas i en ny inspelning som presenteras i en ny rapport av The Detroit News. Arkivbild.

En ny inspelning läggs fram som bevis mot USA:s tidigare president Donald Trump. I den hörs expresidenten pressa två republikaner i Michigan att inte godkänna valresultatet 2020.

Det handlar om ett inspelat telefonsamtal från den 17 november, omkring två veckor efter valet, enligt en rapport av The Detroit News.

I telefonsamtalet deltog dåvarande presidenten Trump, ordförande för Republikanernas nationella partiledning Ronna McDaniel och republikanerna Monica Palmer och William Hartmann i Wayne Countys valkommission.

”Ordnar advokater”

Under samtalet säger Trump att Palmer och Hartmann skulle se ”usla” ut om de godkände resultatet – eftersom de tidigare ska ha sagt att de motsatte sig ett godkännande.

– Vi måste kämpa för vårt land, sade Trump och fortsatte:

– Vi kan inte låta dessa människor ta vårt land ifrån oss.

McDaniel ska ha försäkrat Palmer och Hartmann om att partiledningen skulle ordna advokater så länge de bara gick hem utan att signera godkännandet – varpå Trump tillade ”vi tar hand om det”.

Telefonsamtalet uppges ha spelats in av en person som närvarade med Palmer och Hartmann under samtalet, enligt tidningen.

Ett annat telefonsamtal

Demokraten Joe Biden vann Michigan 2020, med Wayne County som inkluderar storstaden Detroit. Därför var staden en av de viktigaste platserna för Trump att fokusera på efter valdagen.

Den nya rapporten kommer samtidigt som Trump försöker bli republikanernas presidentkandidat inför valet 2024 där han leder stort i opinionsmätningarna.

Vid sidan av kampanjen står han även åtalad för flera brott, inklusive anklagelser som rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där presidenten bad honom ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att han där skulle segra över Biden.