Ryssland och Kina shoppar guld – största ökningen på 55 år

Uppdaterad 2022-12-31 | Publicerad 2022-12-30

Vladimir Putin.

Det råder guldrush på världsmarknaden.

Inte sedan 1967 har länder runt om i världen investerat så mycket i den ädla metallen som nu.

Enligt analytiker så är det framförallt två länder som står för ökningen – Kina och Ryssland.

Senast världen köpte så här mycket guld var 1967, skriver Financial Times. Då köpte europeiska centralbanker såpass mycket guld från USA att priset sköt i höjden och London Gold Pool of Reserves kraschade. Något som förändrade den globala världsmarknaden.

Men nu menar analytikerna att flera länder vill lägga om sina nationella reserver från dollarn till förmån för guldet.

– Det skulle kunna antyda att den geopolitiska situationen har lett till misstro, tvivel och osäkerhet, säger Adrian Ash, chef för BullionVault till tidningen.

En tredjedel av reserven

Kinas centralbank uppgav att de i november köpte guld för första gången sedan 2019. En 32 ton tung guldreserv till ett värde av cirka 19 miljarder kronor. Guldindustrin menar dock att Kinas guldinvestering är ännu högre.

Även Turkiet har ökat sin guldreserv. I tredje kvartalet i år köpte de 31 ton guld, vilket gör att det nu utgör totalt 29 procent av den nationella reserven, enligt statistik från gold.org.

Den näst största guldgruvsindustrin i världen har Ryssland, men efter sanktioner har de fått problem med att sälja guldet till andra länder. I vanliga fall gräver de fram ungefär 300 ton guld varje år, varav 50 ton exporteras.

Kopierar apartheidtaktik

Adrian Ash menar att Ryssland har valt att kopiera Sydafrikas taktik under apartheidregimen, då de också hade omfattande sanktioner mot sig. Detta genom att köpa guld nationellt, med inhemsk valuta, och på så sätt stötta inhemsk gruvbrytning av guld.

– Med begränsningar på exportsidan skulle det vara logiskt att det är den ryska centralbanken, säger Giovanni Staunovo, råvaruanalytiker på finansbolaget UBS till Financial Times.

Xi Jinping.

Följ ämnen i artikeln