M-toppen backar om chockhöjda arvoden

Publicerad 2022-10-25

Efter kritikstormen backar Moderaterna i Norrtälje om chockhöjningen av politikerlönerna i kommunen.

Alla partier ska nu bjudas in till överläggningar, meddelar Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Det gick för fort och jag har kommit till slutsatsen att beslutet behöver göras om” skriver han.

På mandatperiodens första kommunfullmäktige baxade det nya styret bestående av M, L, KD och SD igenom en rejäl höjning av politikerlönerna i Norrtälje.

Förslaget innebar att lönen för kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) höjdes från 87 000 till 110 400 kronor i månaden. Även övriga kommunalråd och gruppledare fick generösa påslag. Oppositionen gick i taket och kritiken har haglat från alla håll och kanter.

På tisdagskvällen, ett dygn senare, meddelar Bino Drummond att styret backar.

"Det gick för fort och jag har kommit till slutsatsen att beslutet behöver göras om" skriver han till Aftonbladet.

Drummond uppger vidare att han kommer att kalla gruppledare från samtliga partier till samtal om hur frågor om arvoden ska hanteras framöver. Målet är att finna lösning med bred samsyn i frågan.

”Gårdagens beslut i kommunfullmäktige om höjda arvoden till förtroendevalda har mötts av skarp kritik som vi har tagit intryck av” skriver han vidare.

Bino Drummond.

Gick till val på ”minskade politikerarvoden”

Tidigare var arvodet för kommunstyrelsens ordförande motsvarande 60 procent av en ministerlön – vilket ändrades till att istället bli 60 procent av statsministerlön.

Konsekvensen är en dominoeffekt av höjda politikerlöner i hela kommunen – eftersom alla övriga arvoden beräknas utifrån ersättningen till kommunstyrelsens ordförande.

Ärendet var dessutom inte berett och dök upp som en överraskning för flera partier på sammanträdet.

– Det är en orimlig höjning. Det handlar om stora belopp. Det är dessutom ett väldigt illa läge att göra något sånt när vi står inför en lågkonjunktur som drabbar folk väldigt hårt. Då tycker vi att det är osmakligt att politiken ger sig själva andra förutsättningar, kommenterade oppositionsrådet Ulrika Falk (S) under tisdagen.

Sverigedemokraterna, som ingår i styret, gick till val på att ”kostnaderna för politiken inte får svälla” och att partiet vill se ”minskade politikerarvoden”.

Aftonbladet har sökt SD-kommunalrådet Andrea Kronvall.

Följ ämnen i artikeln