Man ihjälskjuten av FBI – ska ha hotat Joe Biden

Annica Ögren

Publicerad 2023-08-09

President Joe Biden.

En man har skjutits ihjäl av FBI i Utah, USA.

Mannen ska ha hotat med ”presidentmord” på Joe Biden inför hans besök i delstaten på onsdagen, rapporterar AP.

FBI har skjutit ihjäl en man i Salt Lake City i delstaten Utah.

Händelsen skedde bara några timmar innan USA:s president Joe Biden var planerad att landa i delstaten. Det rapporterar AP, med hänvisning till information från amerikanska myndigheter.

Skottlossning ska enligt ett uttalande från FBI ha brutit ut i samband med att specialagenter agerat på en arresteringsorder mot mannen och en husrannsakan genomförts, klockan 06.15 lokal tid.

Mannen som sköts till döds ska ha hänvisat till ett "presidentmord" på Joe Biden och dessutom hotat Manhattans distriktsåklagare Alvin Bragg – som är en av de som utreder Donald Trump – och justitieminister Merrick Gerland samt New Yorks chefsadvokat Letita James.

FBI-agent. Arkivbild.

Mannen ska ha uttalat hot om att han ”behöver förbereda sitt kamouflerade prickskyttegevär” inför Bidens besök till Utah. Han ska även ha hotat att döda FBI-agenter, enligt NBC News.

Enligt amerikanska myndigheter ska mannen även ha uttalat ett hot i ett tidigare Facebook-inlägg från september 2022, där mannen skrivit att "Tiden är inne för ett presidentmord eller två. Först Joe sedan Kamala!!!".

Skottlossningen utreds nu av FBI.

Joe Biden befinner sig just nu på en rundresa i västra USA.

Onsdagen började i delstaten New Mexico där han talade på en fabrik.

Senare under onsdagen lokal tid var presidenten planerad för ett besök i Utah där han på torsdagen väntas besöka ett sjukhus för veteraner för att samtala om utökade veteranförmåner samt hålla en omvalskampanj.

Joe Biden informerades om händelsen på onsdagsmorgonen under tiden som han befann sig i New Mexico, enligt Vita Huset.

Följ ämnen i artikeln