Nu kommer ruskvädret: Regn hela veckan

Publicerad 2022-09-13

Regn och blåst dominerar hela veckan och temperaturerna är ovanligt svala.

Men om man vill ha störst chans till sol, ska man bege sig söderut.

– Inte tillräckligt varmt för något strandbesök, säger meteorologen Mikael Luhr.

Hösten har anlänt i stora delar av landet och vädret bjuder på blygsamma temperaturer för att vara september den kommande veckan.

– I så gott som hela Norrland har hösten anlänt och på de platser där den inte anlänt väntas den göra det i veckan när det successivt blir kallare och kommer regna de flesta dagarna, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Ett lågtryck nådde in över Västkusten redan under natten och sprider sig nu över hela landet, enligt Luhr. Detta resulterar i en regnig och mulen tisdag i hela landet - förutom i södra Götaland där det finns solchanser mitt på dagen.

Mest regn blir det i nordvästra Götaland och Värmland, med upp emot 30 mm lokalt. Med temperaturer på 10–16 grader i söder och 7–14 grader i norr.

Det är paraplydags i veckan.

Nordvästra Götaland är solens vinnare

Ruskvädret forsätter även på onsdagen och lågtrycket letar sig upp mot Bottenviken. I söder bjuds det dessutom på friska till hårda vindbyar. Men det finns några solchanser i landet.

– I veckan kan det bli en hel del sol och 15-18 grader längs Smålandskusten, men till helgen blir vädret mer varierat med inslag av regn, säger Luhr.

På torsdag blir det en repris av onsdagen men med något kallare temperaturer. I norr blir det runt 6–12 grader.

Fredagen blir ytterligare något svalare. I norr forsätter molnen dominera och det väntas regn på de flesta håll med temperaturer runt 4–11 grader. Återigen är det nordvästra Götaland som drar vinstlotten för störst solchanser.

Finns hopp om några sensommardagar till

Helgen väntas bjuda på goda solchanser men det forsätter att vara blåsigt med kallare temperaturer och regnskurar i delar av landet. Till nästa vecka vänder däremot vindarna och, om än något osäkert, väntas solen visa sig betydligt mer.

– Lite höstvärme ser ut att nå in redan nästa vecka, men temperaturen kommer ha svårt att klättra över 20 graders-strecket.

Frågan är nu om sommaren har gjort sitt för i år.

– Det finns hopp om ett par soliga dagar med 15-20 grader i nästa vecka när ett högtryck kan växa in från sydväst. Så inte tillräckligt varmt för något strandbesök kanske men nog kan det bli varmt och skönt på en uteservering som inte är alltför vindutsatt.

Det är stor risk att vinden tar tag i kalufsen den här veckan.

Följ ämnen i artikeln