Ny rapport: ”Kläder mals skoningslöst ner eller förvandlas till bränsle”

Publicerad 2023-07-23

Flera stora modekedjor uppmanar kunderna att lämna in gamla kläder, så att de kan få ett andra liv.

Men löftena bryts systematiskt – och bara en liten del återanvänds, enligt en ny rapport.

– Kläder i bra skick mals skoningslöst ner eller används som bränsle, säger Urska Trunk på organisationen Changing Markets.

Modekedjan H&M har de senaste åren uppmanat sina kunder att lämna in gamla kläder i butikerna. I juni kunde Aftonbladet avslöja verkligheten bakom de gröna budskapen.

Genom att gömma digitala spårare – airtags – i plaggen kunde vi visa hur kläder i själva verket fraktas tvärs över jorden, till platser där de riskerar att brännas eller dumpas okontrollerat eller maldes ner till fibrer, trots att de kunde ha använts igen.

H&M är långt ifrån ensamma om att samla in kläder i sina butiker.

Nu visar en ny rapport den bredare bilden.

Många av de kläder vi lämnar till återvinning i Sverige hamnar som sopor i fattiga länder och skapar stora miljöproblem.

Den brittiska miljöorganisationen Changing Markets har vid sidan av H&M även granskat insamlingen hos kedjor som C&A, Uniqlo, Primark och M&S. Även här med hjälp av digitala spårare.

Brändes i cementugn

Resultatet är nedslående: drygt tre fjärdedelar av de 21 inlämnade plaggen, samtliga i gott skick, har antingen förstörts, fastnat i systemet eller skickats till länder utan förmåga att hantera dem.

Bara en knapp fjärdedel av plaggen som lämnades in i butiker i olika europeiska länder återanvändes i Europa eller hamnade i en second hand-butiker här, enligt rapporten ”Takeback Trickery”.

  • Ett par byxor i perfekt skick som donerats till M&S maldes ner till fibrer inom en vecka.
  • Ett par joggingbyxor som donerats till C&A brändes i en cementugn.
  • En kjol som donerats till H&M i London färdades via en sorteringsanläggning i Förenade Arabemiraten till Mali.

Ett ”greenwashing-trick”

Urska Trunk, kampanjledare på Changing Markets, kallar modekedjornas butiksinsamling för ”ännu ett greenwashing-trick”.

– Budskapen på insamlingslådorna lurar konsumenterna att tro att de gör ett ansvarsfullt val, säger hon. Kläder i bra skick mals skoningslöst ner eller används som bränsle, trots att de kan återanvändas. Det här avslöjar modeindustrins slöseri och bristande ansvar.

Hon menar att rapporten bekräftar resultatet av Aftonbladets granskning.

– Med tanke på modeindustrins orubbliga produktion av plagg med låg kvalitet kommer de flesta använda kläder som lämnas in till kedjornas insamlingsprogram sannolikt att förstöras, malas ner eller lämnas i lager.

”Inte tillräckligt”

Världens växande konsumtionen av snabbmode har skapat en sopkatastrof. Varje år produceras miljontals ton textilavfall bara i EU. Under sommaren har EU-kommissionen lagt fram ett förslag om ett så kallat producentansvar, som ska lägga ansvaret för klädsoporna på modetillverkarna.

Men Urska Trunk menar att förslaget som det ser ut nu kommer att göra det möjligt att att fortsätta exportera kläder till länder där de riskerar att dumpas – och att förslaget behöver stärkas.

– Eftersom snabbmodet är beroende av billiga, plastbaserade fibrer, borde de också beskatta dessa fibrer och komma överens om en mycket högre avgift på uttjänta kläder för att verkligen styra tillverkningen mot bättre kvalitet och mer hållbara plagg, säger hon.

LÄS VIDARE