USA och Nordkorea i samtal om inkräktaren – på 70 år gammal lina

Publicerad 2023-07-25

Travis King

23-årige soldaten Travis King korsade gränsen in till Nordkorea förra veckan.

Nu har länderna påbörjat samtal på en 70 år gammal telefonlina.

– King kan sitta på information som Nordkorea vill ha, säger Evans Revere tidigare senior tjänsteman på amerikanska UD.

På en presskonferens i Seoul berättade brittiske generallöjtnant Andrew Harrison under måndagen att samtal påbörjats mellan FN:s militärgrupp United Nations Command – som till största del består av amerikansk militär – och Nordkorea genom en kommunikationslina som upprättades under vapenstilleståndet som avslutade det Koreakriget 1953.

– Ingen av oss vet vartåt det här bär. Jag själv är optimist och jag förblir optimistisk, men jag lämnar det där, sa Harrison.

Andrew Harrison.

23-årige menige Travis King korsade gränsen i tisdags efter att ha suttit i sydkoreanskt förvar under drygt sju veckor, anklagad för två fall av misshandel. King ska ha misshandlat en sydkoreansk medborgare utanför en nattklubb i Seoul i september. I oktober ska han ha misshandlat en annan person och bötfällts på över 40 000 kronor för skadegörelse mot en polisbil.

Dagen innan King korsade gränsen skulle han skickas till Texas för disciplinära åtgärder och en möjlig uteslutning ur armén.

– Jag kan inte förstå att Travis gjort något sådant, sa Kings mamma till ABC News efter nyheten om att han korsat gränsen in till Nordkorea.

Kan bli svårt att få ut honom

Amerikanska källor och Pyongyang-bevakare bedömer att det kan bli svårt att få ut King. Till skillnad från andra fångar i Nordkorea greps han för att självmant ha gått in i stället för att ha smugit in eller skändat statspropagandan.

Enligt Evans Revere, tidigare senior tjänsteman på amerikanska UD, kan Kings erfarenhet i militären vara av intresse för Nordkorea trots hans låga rang. Framförallt tillgången till känslig information, som detaljer kring militärledningen eller hans enhets prioriteringar. King kan också blivit underrättad om hur Seoul och Washington bedömer Kim Jong Uns militär.

– Han kan ha erfarenhet som nordkoreanerna kommer vara ivriga att få kännedom om, säger Revere.

Kim Jong Un.

Men, fortsätter Revere, det är osannolikt att den informationen King har är relaterad till krigsplaner.

– Oavsett är det pinsamt, säger han.

Ledtråden om vad Pyongyang kan göra härnäst

Hur Nordkorea väljer att kommunicera tillfångatagningen av King kan ge ledtrådar om vad Pyongyang tänker göra härnäst, enligt analytikern Rachel Minyoung Lee.

Tidigare har det tagit allt mellan en dag till en månad för att nämna amerikanska fångar. Enligt Lee skulle Nordkorea troligen kunna vända händelsen till sin fördel genom att berätta för sin befolkning att militären lämnade amerikanska militären för ett bättre liv.

Eller så skulle Nordkorea kunna göra en poäng av olagligheten i fallet och behandla honom som kriminell.

– Allt beror på om Nordkorea ser det som ett bra propagandatillfälle, säger Lee.

Följ ämnen i artikeln