Seismologen: Rapporter ända från Egypten

Publicerad 2023-02-06

Över 1300 personer har hittills bekräftats döda i Turkiet och Syrien efter jordbävningen.

Enligt seismologen Björn Lund har skalvet känts hela vägen till Iran, Egypten, Grekland och Rumänien.

– Ett så här stort skalv på land i ett område som är relativt tätt befolkat är oerhört dåligt, säger han.

Jordbävningen registrerades klockan 02.17, svensk tid. Den uppmättes till en magnitud 7,8, enligt USA:s seismologiska myndighet USGS. Andra källor rapporterade liknande magnituder, som lägst 7,4 och som högst 7,9.

Skalvet hade enligt turkiska medier sitt epicentrum på sju kilometers djup och inträffade utanför staden Gaziantep, nära gränsen till Syrien.

Enligt Reuters, som hänvisar till ögonvittnen, varade den i omkring en minut.

 GRAFIK: Så uppstår en jordbävning • Experterna om riskerna i Sverige

Enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, är det mycket ovanligt att så här stora skalv inträffar på land.

– Det är ett mycket stort skalv. En jordbävning av den här storleken har vi bara några av varje år runt om i världen, och för det mesta sker dem ute till havs, säger han.

Senast Turkiet mätte ett skalv av denna magnitud var på 30-talet, enligt Björn Lund.

– Ett så här stort skalv på land i ett område som är relativt tätt befolkat är oerhört dåligt. Det är en så stor jordbävning att skalvet inte bara rört en punkt. Skalvet kan ha rört en spricka som är 200 kilometer lång. Det blir ett väldigt stort område som utsätts för kraftiga skakningar.

Björn Lund.

Dödstalen stiger

Under den tidiga måndagsmorgonen, svensk tid, började omfattningen av katastrofen stå klar med stigande dödstal, höjd beredskap och en fråga från Turkiet om internationell hjälp.

Över 200 personer har hittills rapporterats döda i Turkiet och Syrien. Hundratals personer har rapporterats skadade.

Samtidigt befarar den amerikanska myndigheten United States Geological Survey, USGS, att dödstalen kan stiga till tusentals.

– Eftersom skalvet har inträffat på land, i närheten av bostäder, vilket gör att skakningarna blir oerhört kraftiga i närområdet, säger Björn Lund.

Skakningar i flera länder

Förutom Turkiet och Syrien har skakningarna känts i ett flertal andra länder.

– Vi har fått in rapporter från Egypten, Iran, Grekland och Rumänien. Det är ett stort område som har känt av skalvet. Man har till och med sett skador på byggnader i Beirut i Libanon, säger Björn Lund.

 GRAFIK: Så uppstår en jordbävning • Experterna om riskerna i Sverige

– På många platser i Turkiet är man väl medveten om jordbävningarna som inträffar och kommer inträffa, men äldre bebyggelse har inte alls samma möjlighet att stå emot ett sånt här skalv.

En bil under ett kollapsat hus i Azmarin i norra Syrien.

Besvärligt hjälparbete

På grund av att skalvet var så pass kraftigt, och att många efterskalv följde, kan hjälparbetet bli mycket svårt, enligt Björn Lund.

– Vi har sett ett mycket stort efterskalv på en magnitud på 6,7. Därefter har det varit ungefär tio efterskalv med en magnitud på 5 under natten. Byggnader som kan ha skadats i huvudskalvet riskerar då att rasa i efterskalven, något som gör att räddningsarbetet blir väldigt besvärligt eftersom man måste vara mycket försiktig, säger Björn Lund.

Azmarin i norra Syrien.