Rekordmånga svenskar rädda för terrorattacker i Sverige

Uppdaterad 2023-10-30 | Publicerad 2023-10-27

Rekordmånga svenskar oroar sig för terrorattacker i Sverige.

Samtidigt har tilltron till statens förmåga att förebygga attacker minskat.

Det visar en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Det råder turbulenta tider i världen men också i Sverige.

Och med det ökar oron bland svenskarna för eventuella terrorattacker.

Inte minst efter terrordådet i samband med fotbollslandskampen i Bryssel den 16 oktober, då två svenskar dödades och en skadades.

Sedan i augusti har oron för terroristattacker ökat – från 51 procent till 58 procent, visar en undersökning genomförd av Aftonbladet/Demoskop.

Det är den högsta nivån sedan den tidigare högsta som var 55 procent efter dådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Två svenskar sköts till döds i terrordådet i Bryssel.

Slår alla rekord

Den senaste mätningen slår därmed alla rekord sedan den här typen av mätningar startade efter dådet mot Charlie Hebdo i Frankrike 2015.

Det uppger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

– Det som är mest slående med den här mätningen är att oron för terrorattentat befinner sig på en rekordnivå. Uppgången är kännbar, trots att sju procent kanske inte låter så mycket.

Han konstaterar att den största ökningen har skett i den grupp som anser sig vara mycket oroliga. Utöver det följer mätningen en del redan kända mönster, menar Johan Martinsson.

– Bland annat brukar kvinnor generellt ha högre oro för många saker och så är det även i den här mätningen. Även politisk tillhörighet spelar in här, då de som sympatiserar med Tidöpartierna är mer oroliga för terrorattentat än andra. Generellt sett så är det större skillnad mellan Tidöpartiernas och oppositionens sympatisörer än mellan män och kvinnor. Ålder och utbildning spelar här inte någon större roll.

– Med andra ord är den politiska tillhörigheten viktigare när det kommer till vilka som är oroade för terrorattacker i Sverige.

På frågan vad som kan ha drivit fram den ökade rädslan nämner Johan Martinsson framförallt terrordådet i Bryssel där två svenskar dödades.

– Det är mycket sannolikt och en ny effekt där svenskar blev utsatta utomlands just för att de var synliga svenskar. Även om vår fråga i undersökningen gällde terrorattacker i Sverige så ser vi hur det smittar av sig och ger en mer generell oro.

”Oron för terrorattentat befinner sig på en rekordnivå”, berättar Johan Martinsson på Demoskop.

Tilltron till staten minskat

Gällande tilltron till statens förmåga att förebygga terrordåd i Sverige har även den sjunkit i den senaste mätningen – från 38 procent till 32 procent.

– Det är inget rekord på samma sätt, det har varit lägre tidigare, men det är ett faktum att tilltron har minskat. Det är ett exempel på insikten att det händer farliga saker och att allt inte kan förebyggas.

– Jag tror även det hänger samman mycket med attentatet i Bryssel. Att det har förekommit uppgifter om att det funnits information om gärningsmannen innan detta men att han ändå inte kunnat stoppas.

När det gäller hur det ökande våldet och det förhöjda säkerhetsläget påverkar människors vardag lever fortfarande en majoritet sina liv som vanligt. Totalt 53 procent anger att de lever som vanligt.

– Samtidigt uppger ändå 10 procent att de helt undviker att göra vissa saker, och sammanlagt så säger sig ungefär hälften göra något, även om det bara är att iaktta försiktighet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.