USA-experten: Så ska Biden räddas som kandidat

Publicerad 2024-02-09

”En välmenande äldre man med dåligt minne”.

Så beskrivs USA:s president Joe Biden i en rapport som beskrivs som en politisk mardröm för Demokraterna.

– Att han skulle vara gammal och glömsk är en fråga han absolut inte vill ska bli en huvudnyhet men det kommer blossa upp igen, säger USA-kännaren Elizabeth Walentin.

Utredaren Robert Hurs rapport som beskriver USA:s president Joe Biden som en ”välmenande äldre man med dåligt minne” har slagit ned som en bomb i Washington.

Något som fick den sittande presidenten att se rött och slå tillbaka med full kraft under en blixtinsatt presskonferens i natt.

– Jag är välmenande, och jag är en äldre man, och jag vet vad fan jag gör. Som president har jag fått det här landet på fötter, sa Biden märkbart irriterad.

Att fokus återigen riktats mot president Bidens mentala och fysiska hälsa är ytterst problematiskt för Demokraterna och presidentkandidaten, menar statsvetaren och PR-konsulten Elizabeth Walentin, som har erfarenhet av kampanjarbete för Demokraterna.

”Väldigt känslig fråga”

Samtidigt befinner sig 81-åringen i en rävsax då han inte kan avvisa innehållet som också frikände honom från åtal för att ha hanterat känsliga uppgifter felaktigt.

– Han kan ju inte ignorera den här rapporten då det skulle innebära att han ignorerar den delen som anser honom vara oskyldig. Så nu måste han säga att rapporten är sann då den bevisar hans oskuld, samtidigt som den också hävdar ganska allvarliga saker.

Utredaren, Robert K. Hur, är mannen bakom rapporten. Han har tidigare bland annat varit högste chefsåklagaren i delstaten Maryland.

Elisabeth Wallentin menar att rapportens slutsats var oväntad, och väcker både kritik och diskussion inom republikanerna men också demokraterna.

– Detta är en huvudfråga som engagerar båda sidorna och är väldigt känslig, även om kritiken kan låta lite olika, framförallt från demokratiskt håll.

Samtidigt tror hon inte att Biden kommer avsluta sin presidentvalskampanj.

– Det är för sent nu och det är inte tydligt vem det skulle bli istället. Däremot riskerar man att tappa väljarförtroende. I många opinionsmätningar handlar mycket tvivel just om Bidens förmåga, vilket skapar den här debatten som även Donald Trump och Nikki Haley drivit på, och som blir väldigt problematisk för honom.

USA-kännaren Elizabeth Walentin

Även Ronie Berggren, republikan och konservativ opinionsbildare, håller med om att rapporten skapar problem för Biden, men att den samtidigt visar på en objektiv bedömning som många länge har anat.

– Den visar att det inte är så bra ställt med Bidens hälsa helt enkelt, sådant som Trump annars kan slänga ur sig ur ren illvilja. Även för dem som vill betrakta det här rent objektivt så kan man nu se att något är fel, och att han kanske inte klarar fyra år till.

Samtidigt menar han att kampen mellan de båda lägren fortsätter ganska likartad.

– För republikanerna är det här kanonmat och kommer stärka deras case att han inte är kapabel att sköta landet. Men det är redan en del av det spel som pågår. För demokraternas del tror jag inte att rapporten påverkar mer än på kort sikt, utan där handlar det mer om ifall Bidens tillstånd uttryckligen skulle bli sämre så att inte ens han själv eller hans medarbetare kan dölja eller fixa det.

– För hur det i praktiken står till med Bidens hälsa vet bara de allra närmaste.

Kommer blossa upp igen

Så vad händer inom Demokraterna nu?

EW: – De kommer så snabbt som möjligt att försöka vända tillbaka fokus mot kärn- och policyfrågorna. Sådant som de tror att Biden kan vinna med genom att visa vad han har åstadkommit. Av samma anledning vill Biden hålla sig till sitt huvudbudskap när han attackerar Trump. Om han i det här läget väljer att fokusera på Trumps ålder och felsägningar så kommer frågan bara blossa upp igen. Istället vill han hålla det till hur otryggt det kommer att bli under Trumps ledning och hur tryggt det är under hans.

RB: – Rapporten skadar på kort sikt men inte på längre sikt. Det enda som betyder något långsiktigt är hur Biden egentligen mår. Om han kommer att fortsätta med de här tabbarna och ramla i flygplanstrappan. Som det är nu pratar Trump och Biden ändå i parallella världar gentemot sina väljare. Där Trump har sina rallys som han kommer att imitera Biden på och Biden gör vad han kan för att hålla ihop sitt.

Tror du att frågan om Bidens mentala och fysiska hälsa kommer att blåsa över?

EW: – Detta är en ganska stor grej i USA just nu. Rapporten var ett oväntat slag då man inte trodde att den skulle vara så pass kritisk och innehålla så hårda ord. Detta kommer att blossa upp igen när det blir fler debatter och Biden ska upp på scen. Samtidigt måste han vara där ute och visa att han är klar i huvudet. Ett exempel på detta var presskonferensen efter rapporten, som blev en snabb respons.

RB: –Det kommer att fortsätta, men som sagt, det enda som kommer att betyda något är om Biden kommer att bekräfta eller motbevisa påståendena i den.

USA:s president Joe Biden kallade till en blixtinsatt pressträff natten till fredagen efter att justitiedepartementets rapport släpptes. Han slipper åtal gällande hantering av hemliga dokument eftersom han enligt rapporten är en ”välmenande äldre man med dåligt minne”.

”Kommer inte ersättas”

Vem skulle potentiellt kunna efterträda Biden i detta läget?

EW: – Som sagt, systemet är inte uppbyggt så att han kommer att ersättas, avsättas eller avsluta sin kampanj. Kamala Harris har exempelvis inte den profilen man söker och skvallret om Michelle Obama tror jag inte mer än just skvaller.

RB: – Republikanerna har lyckats bättre med att tänka på generationsskiften än demokraterna. Det finns absolut många demokrater som önskar att de hade en annan kandidat en Biden, men de inser också verkligheten. Att Biden är president, att han vill fortsätta och att det inte finns någon starkare aktör som kan utmana honom.

Kan detta kosta Demokraterna segern?

EW: – Det är svårt att säga. Varje gång fokus riktas bort från policyfrågorna och mer mot klantighet så förlorar kandidaten historiskt sett på det. Biden vill vinna röster med kärnfrågor men Trump vill rikta fokus mot ålder och varje gång blir det bevisligen dåligt för Biden. Då är det bra om man kan motbevisa detta genom att visa hur pigg man är men det är samtidigt svårt då alla blir äldre för varje dag som går. Å andra sidan är det samma sak för Trump. Han blir också äldre och mer glömsk, vilket leder oss till frågan om kandidaterna generellt är för gamla och om man ska vara det.

RB: – Visst är detta ett bra kort för republikanerna då även demokrater inte tycker att det här är bra, men man ska samtidigt inte blossa upp det för mycket. Blir det en sak av detta så kommer det att bero på Bidens faktiska tillstånd och inte på själva rapporten.

Ronie Berggren