Thorvald, 16, krönt till världens äldsta igelkott

Publicerad 2023-02-15

En stor igelkottsundersökning i Danmark har avslöjat.

Thorvald, 16, är världens äldsta dokumenterade igelkott.

En utmärkelse han får postumt efter en tragisk hundattack.

Danska Thorvald, 16, är officiellt världens äldsta igelkott som dokumenterats. Han slog det tidigare rekordet för en igelkott med hela sju år, rapporterar The Guardian.

Han upptäcktes i ett forskningsprojekt där nästan 400 döda igelkottar från runt om i Danmark undersökts. Projektet började 2016 och nu presenteras resultatet. Sophie Lund Rasmussen är doktorand vid Oxfords universitet och hon ledde projektet.

– Jag grät glädjetårar när jag höll individen som blev 16 år. Det är väldigt goda nyheter för bevarandet av arten. I rätt förhållanden kan igelkottar leva i 16 år, det är otroligt. Mina kollegor skrattade åt mig när jag blev så känslosam, säger Lund Rasmussen till tidningen.

Sophie Lund Rasmussen tillsammans med en igelkott.

Får utmärkelsen postumt

Thorvalds imponerande ålder har kunnat avslöjas nu. Men han får själv inte fira sitt rekord. Han dog 2016, samma år som projektet drog i gång.

Till Aftonbladet berättar Sophie Lund Rasmussen att Thorvald blev attackerad av en hund i en trädgård i Silkesborg.

– Thordvald fick sår som blev infekterade i attacken och dog av sina skador. Han hittades och fördes till en igelkottsvårdare och hon försökte rädda honom.

Bettet från hunden lämnade ärr på Thorvalds taggiga rygg och på mage. Såren blev infekterade, och infektionen ledde till att Thorvalds penis svällde upp rejält.

– Det var den största igelkottspenisen jag någonsin har sett, säger Sophie Lund Rasmussen till The Guardian.

Lund Rasmussen menar att han hade hälsan i skick och kunde ha blivit ännu äldre.

En igelkott som undersöktes i studien.

Lever vanligtvis korta liv

De flesta igelkottarna lever inte särskilt länge. Medelåldern för hanarna i studien var 2,1 år och för honorna 1,6 år. En tredjedel av djuren i studien hade dött innan de blivit ett år gamla.

Bilar var den största faran för igelkottarna. Mer än hälften av de undersökta djuren hade dött när de försökt korsa en väg. 22 procent dog naturligt och 22 procent vid rehabiliteringscentrum.

Forskarna kunde räkna ut åldern för igelkottarna genom att undersöka tillväxtlinjer i deras käkben. Vilket kan jämföras med när man bestämmer åldern på ett träd genom att räkna trädringar.

Det är det enda sättet för att bestämma åldern på en igelkott.

– Man kanske kunde förvänta sig att Thorvald skulle ha grått hår, men han såg helt vanlig ut. Jag skulle inte kunna säga att han var 16 år av att bara kolla på honom. Det var väldigt intressant, säger Lund Rasmussen till Aftonbladet.

Tidigare dokumenterade rekordet för äldsta igelkott var en irländsk hona som hittades 2014. Enligt rapporten fann man även en 11-årig och 13-årig igelkott.

Följ ämnen i artikeln