Internationell arresteringsorder utfärdad efter dödsolycka

Publicerad 2023-12-11

Turkiet har utfärdat en internationell arresteringsorder för sonen till Somalias president.

Han misstänks vara ansvarig för en dödsolycka efter att ha kört på ett motorcykelbud i Istanbul.

– Att den misstänkte har lämnat landet spär bara på familjens smärta ytterligare, skriver Istanbuls borgmästare på X.

Det var den 30 november som en bil körde rakt över ett motorcykelbud i den turkiska storstaden Istanbul.

Enligt polisrapporten stod det klart att det var Mohammed Hassan Cheikh Mohamud som var förare till bilen som i sin tur tillhör det somaliska konsulatet i Turkiet, rapporterar BBC.

Föraren av motorcykelbudet, en man i 40-års åldern, skadades allvarligt vid krocken och fördes till sjukhus. Sex dagar senare dog mannen av sina skador.

Initialt ansågs budet vara skyldig till olyckan och presidentsonen släpptes därför mot förebehållet att han inte skulle lämna landet tills utredningen var helt klar.

Blev misstänkt igen

Efter att ha studerat övervakningsfilmerna från olyckan har man kommit fram till att möjligen kan finnas en annan förklaring till olyckan och Mohamud blev därför åter misstänkt.

Men när polisen besökte hans hem upptäckte de att han inte varit där på minst en vecka. Han tros nu ha lämnat landet.

Muhamud är son till Somalias president Hassan Sheikh Mohamud, som ännu inte kommenterat händelsen.

Söks internationellt

Turkiet har därför utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom i hopp om att han ska följa den rättsliga processen.

– Att den misstänkte har lämnat landet spär bara på familjens smärta ytterligare, skriver Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu på X, där han även lagt upp ett klipp från olyckan.

Turkiet och Somalia har det senaste decenniet haft växande diplomatiska relationer, där Turkiet investerat i både infrastruktur, militärutbildning och humanitärt bistånd i landet längst ut på Afrikas horn.