Nytt besked: Bidrag mot antisemitism fortsätter

Publicerad 2022-12-03

Parisa Liljestrand (M)

Efter gårdagens nyhet att bidragen Svenska kommittén mot antisemitism går ut till årsskiftet meddelar kulturminister Parisa Liljestrand (M) på instagram att det kommer nya satsningar mot antisemitism.

Ett nytt paket ska presenteras nästa vecka.

Men Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, är skeptisk.

– Det är lite överraskande att det aviseras åtgärder precis efter det blivit uppmärksammat i media

Tidigare meddelade regeringen och kulturminister Parisa Liljestrand (M) att organisationen Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA inte skulle få förlängt bidrag, som möjliggjort utbildning av lärare och elever runtom i Sverige om antisemitism, rasism och förintelsen. Bland annat genom att anordna resor till förintelselägret Auschwitz i Polen.

Den förre S-ledda regeringen beviljade år 2020 ett bidrag till Hågkomstprojektet. Fem miljoner kronor under första året. Efter det förlängdes bidraget till december 2022, med sex miljoner per år. Ett slutdatum som den nya regeringen nu inte valde att förlänga, vilket ledde till stark kritik och debatt.

Nytt paket

Men nu meddelar kulturministern att föreningen kommer få fortsatt stöd som en del av ett större paket mot antisemitism som presenteras nästa vecka.

”Regeringen arbetar intensivt med ett större paket i arbetet mot antisemitism. Vi vill höja ambitionerna och jag kommer att återkomma i nästa vecka om detta, men jag kan redan nu säga att det kommer ingå en ny satsning på hågkomstresor”, skriver hon på Instagram.

Aftonbladet har sökt Parisa Liljestrand via hennes pressekreterare som avböjer och hänvisar till inlägget.

SKMA väntar med jublet

Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Willy Silberstein.

I inlägget skriver kulturministern att hon pratat med Willy Silberstein, ordförande för SKMA ,och berättat om det nya beslutet.

Han är försiktigt positiv och vill få reda på mer.

– Det ljusnar lite, men vi vet fortfarande inte om det kommer bli bra eller inte. Vad det här paketet kommer innehålla vet vi väldigt lite om, men jag hoppas att vi får reda på mer nästa vecka, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om den här processen?

– Jag är lite förvånad. Jag har inte hört någonting fram tills idag. Jag har inte sett vad som hänt bakom kulisserna, men det är lite överraskande att det aviseras åtgärder precis efter att det blivit uppmärksammat i media. Med det spelar mindre roll, det viktiga är att vi får bidragen.