Släckningen efter fabriksbranden tar tid

Klara Stefansson/TT

Publicerad 2020-08-24

Polarbröds fabrik i Älvsbyn har förstörts i en brand – och allt började med en degklump som fattade eld sent på söndagskvällen.

Släckningsarbetet kommer att pågå länge, enligt räddningstjänsten.

Tjock rök syns i Älvsbyn på måndagen i sviterna efter den kraftiga branden.

– Det här är en tung dag för oss alla på Polarbröd, säger vd:n Anders E Johansson under en digital presskonferens.

Det var vid 23.30 på söndagskvällen som räddningstjänsten larmades om en brand i fabriken.

Daniel Johansson, huvudskyddsombud, var då på plats inne i byggnaden. Han hade hunnit jobba i knappt fem minuter när larmet gick.

– Det var lite rök i taket, men inget som föranledde det här resultatet, säger Daniel Johansson.

Byggnaden utrymdes och ingen kom till skada, enligt både Polarbröd och räddningstjänsten.

Blossat upp igen

När släckningsarbetet var som mest intensivt under natten gick räddningstjänsten ut med ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) till boende i närheten av fabriken, som uppmanades att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Detta eftersom det fanns risk för gasutsläpp i form av ammoniak.

Vid lunchtid sade Daniel Granberg, räddningschef i beredskap, att man fått bukt med ammoniakhanteringen och att VMA:t hävs. Räddningstjänsten har spärrat av cirka 250 meter runt fabriken.

Under tidiga eftermiddagen blossade elden återigen upp, vilket SVT Nyheter Norrbotten var först att rapportera.

– Det är på Polarbröd, fast i en nyare del där det finns en massa tankar, säger insatsledare Hans-Erik Pekula till TT.

Han betonade att det avspärrade området är nästan lika stort som en fotbollsplan och att det är svårt att hinna släcka allt.

De totalt sex tankarna i byggnaden där elden blossade upp innehåller bland annat matolja och sirap. Enligt räddningstjänsten ska det inte vara någon explosionsrisk nu.

Släckningsarbetet beräknas pågå ett bra tag till.

Degklump fattade eld

Det var en degklump som började brinna vid ett transportband inne i fabriken natten mot måndagen, uppger Polarbröd. Elden spred sig sedan till byggnadens tak.

Karin Bodin, koncern-vd, anser att brandsäkerheten i byggnaden bör vara tillräcklig:

– Vi har en god brandberedskap och gör många brandövningar. Det här får vi utreda orsaken till när röken har lagt sig.

Polarbröd, som är Älvsbyns största privata arbetsgivare, hade nyligen investerat 150 miljoner kronor i en ny produktionslinje, enligt NSD. Invigningen för den var planerad till måndagen.

Det arbetar 270 personer vid fabriken i Älvsbyn, men branden påverkar även en rad underleverantörer.

Karin Bodin säger att företagets målsättning är att bygga upp fabriken igen. Hon säger att det är för tidigt att uttala sig om vad som ska hända med de anställda, men utesluter inte att de kan permitteras eller varslas om uppsägning, rapporterar Sveriges Radio.

Företaget har även en fabrik i Bredbyn, Ångermanland. Polarbröd ska nu se över hur man dels kan flytta över volymer till bageriet där, dels hitta andra samarbeten.

Skolor stängda

Samtliga skolor, förskolor och fritids i Älvsbyns centralort kommer att hållas stängda under måndagen, uppger kommunen på sin hemsida.

Kommunens krisledningsgrupp har haft möte under morgonen. Informatören Peter Lundberg berättar för TT att många i Älvsbyn har någon slags anknytning till fabriken – antingen har man arbetat där, eller känner någon som gör det. Att bageriet nu brunnit ned är svårt att ta in, säger han.

– När det här börjar få sjunka in för folk så tror jag det är många som kommer att bli ledsna och lite oroliga. Det har varit nog oroligt kring det här med corona, säger Peter Lundberg.

Älvsbyns hälsocentral höll stängt på grund av branden och tog enbart emot akuta besök under måndagen.

Tåg- och vägtrafiken är åter i gång efter ett tidigare stopp, meddelade Trafikverket vid lunchtid. Följdförseningar i tågtrafiken kan förekomma.

Följ ämnen i artikeln