18-åring döms för mordförsök

Publicerad 2020-07-27

En man i 20-årsåldern fördes till Akademiska sjukhuset med skador efter en knivattack i Heby i april.

Nu döms en 18-årig man till två och ett halvt års fängelse för dådet.

Polisen beslagtog en kniv med offrets blod efter händelsen och säkrade även blodspår vid brottsplatsen.

Mannen hade leverskador och svåra inre blödningar efter attacken, men enligt Uppsala tingsrätt hade han kunnat dö eftersom kniven träffade honom i magen den 18 april.

Rätten bedömer även att den nu dömde mannen hade direkt uppsåt att döda den andre, vilket 18-åringen själv tillbakavisar. Han hävdar att han inte haft uppsåt att döda, men enligt rätten är motsatsen bevisad.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att 18-åringen var arg på den andre mannen. Han ville inte att mannen skulle vara tillsammans med hans syster och hotade honom under taxiresan till platsen där mannen befann sig. Väl på plats ska han sedan ha gått direkt till mannen, huggit honom med kniven som han haft med sig och sedan lämnat platsen.

Inga förmildrande omständigheter

Att mannen inte fått livshotande skador av kniven anser rätten saknar betydelse eftersom 18-åringen ”gjort det som han kunde göra för att försöka döda [mannen]”. Rätten skriver i domen att det fanns ”en fara för att brottet skulle fullbordas och det var endast på grund av tillfälliga omständigheter som brottet inte fullbordades”. Den anser inte att det finns några förmildrande omständigheter och att gärningen därför ska bedömas som försök till mord.

18-åringen som nu dömts till två och ett halvt års fängelse kan överklaga domen till Svea hovrätt till och med 13 augusti.