Stänger ner demensboende – mitt i pandemin

Publicerad:
Uppdaterad:
Boendet på Regementsgatan kommer att börja tömmas.
Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Boendet på Regementsgatan kommer att börja tömmas.

NYHETER

Demensboendet i Kvarteret Kronprinsen stänger på grund av renovering.

Att de boende tvingas flytta mitt under brinnande pandemi har väckt upprördhet hos anhöriga.

– Det är något av det mest omänskliga jag hört talas om, säger Ulrika Eichler, vars mamma är en av de drabbade.

I vintras ansökte fastighetsägaren Akelius om bygglov för Kvarteret Kronprinsen. Renoveringen är tänkt att dra igång i höst.

En effekt av det är att Kronprinsens gruppboende stänger ner. Den 6 april fattade hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen beslut om att avveckla gruppboendet och bara dagar senare gick informationen ut till de anhöriga.

På demensboendet bor 16 stycken personer i åldern 75–90 år som inom kort tvingas flytta. En utflyttning som ska ske successivt den närmaste tiden.

Foto: Privat
Ulrika Eichler är en av de anhöriga som är kritisk till att flytten görs i rådande världsläge.

”Påsk i sorgens tecken”

Ulrika Eichler och hennes systrar fick en plats på Kronprinsen till deras dementsjuka mamma för ett år sedan. Sent på eftermiddagen på skärtorsdagen fick hennes syster hem ett brev om att boendet beslutat sig för att lägga ner och att de var kallade till ett möte.

– Det var en påsk i sorgens tecken. Det var något fruktansvärt. Vilken ångest att ens nära och kära hamnar i den här situationen, säger Ulrika Eichler när Aftonbladet talar med henne.

Hon är tydlig med att hon inte är emot nedstängningen i sig men ifrågasätter tajmingen. Att den genomförs när en pandemi härjar i världen.

”Kanske får bromsa”

– Det är inte själva uppbrottet eller att man gör det här som vi i första hand är upprörda över. Sånt händer. Utan det är tillvägagångssättet, den bristande informationen, kylan, empatilösheten, nonchalansen och att man inte har med i beräkningen att man kanske får bromsa just nu, säger hon.

På mötet den 15 april informerades de anhöriga om att anledningen till stängningen är att bullret och störningarna vid renoveringen kan påverka måendet för de boende och personalen.

Ulrika Eichler vittnar om ett möte där de ansvariga mest kände sig besvärade av att svara på frågor och där detaljerna vara få. De anhöriga lämnade därefter i chocktillstånd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Snart kommer det inte gås några rundor i Kronprinsen längre.

Får inte se boende

De fick därefter knappt två veckor på sig att lämna in önskemål om tre andra boenden där de kan tänka sig att placera sina mödrar, fädrar och makar.

– I och med att det är tvärstopp på grund av corona och risken för smitta får man ju inte titta på boenden. Därför har jag bett några om att få titta via FaceTime. Så att man får en känsla av var man sätter mamma någonstans.

Hon fortsätter:

– Man köper en servicetjänst och ingår ett kontrakt till en lägenhet. Att göra något sånt när man inte ens sett boendet känns helt uppåt väggarna. Men de menade att de inte kunde göra det på grund av sekretess på boendena.

Att inte veta när, hur eller var ens familjemedlem ska flytta blir mentalt påfrestande.

Sätts i karantän

Själva flyttprocessen kommer i sin tur förvaltningen att sköta.

– Man går också och mår jättedåligt över det här. För vi har ingen möjlighet att planera eller förbereda vår mamma mentalt.

Frågor om hur man ska säkerställa att flyttfirman är friska, hur det blir med eventuell karantän och vem som ska inreda boendet och skapa ett hem för dem äldre bubblar ur Ulrika Eichler.

– Det är många frågor och mycket som känns väldigt obehagligt. Det är nästan på gränsen till en mardröm. Man tror inte att det kan gå till på det här viset.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE