Polisens oro för bilträffarna: ”Det håller på att eskalera”

Publicerad 2020-04-24

En av de tidigare bilträffarna.

Polisen går nu ut med en skarp varning och en uppmaning till föräldrar i Uppsala med anledning av den senaste tidens stora bilträffar.

– Vi ser tyvärr att det håller på att eskalera, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.

De senaste veckorna har allt fler ungdomar samlats på olika parkeringar runt om i Uppsala för så kallade bilträffar.

Polisens uppskattning är att det handlar om ett hundratal bilar, och närmare 300 ungdomar, som samlas på parkeringarna utanför IKEA eller Gränbystaden.

– Det är framförallt Rapsgatan, vid IKEA, och Takpannegatan vid Gränbystaden, och flera butiksägare vittnat om skadegörelse, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.

Hur allvarligt är det?
– Det är allvarligt på flera sätt skulle jag säga. Själva bilarna är väl inte det vi är mest oroade över, även om det förekommer trafikförseelser också i samband med dessa träffar, men kommer vi i kontakt med flera alkoholpåverkade minderåriga. Vi misstänker också att det förekommer narkotika.

Polisbilen på bilden har inte med den aktuella skadegörelsen att göra.

Slog sönder polisbil

För några veckor sedan fick också polisen en av sina bilar sönderslagna i samband med en av träffarna.

– Vi hade en individ som tyvärr utmärkte sig extra för några helger sedan, och som då slog sönder en av våra polisbilar, säger Lisa Sannervik, och fortsätter.

– Dessa träffar har blivit en form av festplats, och tyvärr håller det på att eskalera. Därför vill jag uppmana föräldrar till dessa ungdomar att prata med sina barn, fortsätter Lisa Sannervik som också hoppas att man pratar med dem om smittorisken.

– Vi som polis kan inte hindra människor att träffas, vi har inte de befogenheterna. Vi kan bara, precis som Folkhälsomyndigheten, påminna om rekommendationer och påpeka att detta är djupt olämpligt.

Polisen: Risken för sexualbrott ökar

Lisa Sannervik misstänker också att bilträffarna, i kombination med vårvädret, kan leda till ännu grövre brott på sikt.

– Vi går mot en varm och skön årstid. Så ser vi också att vissa typer av brott, till exempels sexualbrott, brukar öka.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln