Israel utreder dödligt högtidsfirande

TT-Reuters

Publicerad 2021-06-20

Minnesstund den 2 maj för de 45 pilgrimer som omkom på en festival i Israel. Nu ska olyckan utredas.

Den olycka där 45 pilgrimer omkom under en judisk festival i Israel ska utredas på uppdrag av landets nya regering.

Den nytillträdde premiärministern Naftali Bennett säger i ett tv-uttalande att han ”inte kan få tillbaka de som är borta, men regeringen kan göra allt för att förebygga framtida onödiga förluster”.

Utredningens slutsatser ska vara vägledande för andra evenemang med många deltagare i Israel, som har en rad platser som är heliga för judendomen, islam och kristendomen och där många människor brukar samlas.

Tiotusentals ultraortodoxa judar samlades för att fira högtiden lag b'omer på berget Meron i norra Israel den 30 april. Antalet besökare var mycket högre än vad som tilläts med rådande covid-restriktioner. Under ceremonin uppstod trängsel i en smal tunnel, vilket slutade i att 45 män och pojkar kvävdes eller trampades till döds.

Experter hade tidigare slagit larm om riskerna med det årliga evenemanget. Den före detta premiärministern Benjamin Netanyahus regering och polisen har kritiserats i Israel för att inte vilja begränsa evenemanget, av rädsla för att stöta sig med inflytelserika ultraortodoxa ledare.

Benjamin Netanyahu hade lovat en gedigen utredning av olyckan, men någon sådan påbörjades aldrig under hans tid som premiärminister.